Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Arbetsuppgifter

De postdoktorerna kommer att samarbeta i ett projekt som fokuserar på att studera transportprocesserna för polymer- och kolloidsystem i flockulerade cellulosafibernätverk vid olika koncentrationer. Målet är att öka vår kunskap för att underlätta och optimera industriella processer. För att uppnå detta kommer forskningen att fokusera på makromolekylära mekanismer som kontrollerar interaktionen mellan cellulosafibrer och utvalda polymersystem. En av de postdoktorala positionerna är experimentell och innefattar laborativt arbete med hjälp av infrastrukturen på institutionen och kommer att inkludera användningen av avancerade karaktäriseringstekniker med hjälp av storskaliga synkrotron- och neutronfaciliteter. Specifikt kommer mätningar att utföras vid MAX IV och PETRA III synkrotronerna i Lund och Hamburg. Den andra positionen är teoretisk och kommer att använda numeriska verktyg för coarse-grainmodellering för att simulera de försök som utförs inom det experimentella arbetet, inklusive användning av dessa verktyg för att analysera data från användningen av de avancerade karaktäriseringsteknikerna. Den erhållna kunskapen från detta projekt kommer att implementeras i experiment som syftar till industriell implementering.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Forskningskompetens inom områdena teknisk mekanik, teknisk fysik eller fiber- och polymervetenskap.
 • Dokumenterad erfarenhet av att utföra forskning inom området interaktioner i cellulosabaserade system genom vetenskapliga publikationer.
 • Bevisad samarbetsförmåga
 • För den experimentella positionen: bevisad kunskap eller erfarenhet av avancerade karaktäriseringstekniker med användning av röntgen- eller neutronstrålning.
 • För den experimentella positionen: intresse och förmåga att utföra fältarbete med vid faciliteter för avancerad karakterisering.
 • För den teoretiska positionen: bevisad kunskap och erfarenhet av coarse-grainsimulering.
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • För den teoretiska positionen: erfarenhet av grovkornsmodellering med hjälp av Espresso MD-programvaran.
 • Pedagogisk förmåga
 • Stor vikt kommer att läggas avseende personliga egenskaper och förmåga att arbeta självständigt.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2024-0612
Kontakt
 • Daniel Söderberg, dansod@kth.se
Publicerat 2024-04-08
Sista ansökningsdag 2024-05-15

Tillbaka till lediga jobb