Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för teknikvetenskap

Inom hållfasthetslära bedrivs grundläggande forskning inom generiska områden och denna kunskapsbas utnyttjas sedan i tillämpad forskning för att utveckla metoder för tillförlitlig design av strukturer, material och processer. Den tillämpade forskningen är inriktad mot olika aspekter av biomekanik, kompositmekanik, kontaktmekanik, brottmekanik, utmattning och tillförlitlighet, materialmekanik och pappersmekanik med starka kopplingar till industri och offentliga aktörer.

Arbetsuppgifter

Vi söker nu en postdoktor till projektet ”Macro- and microscopic deformability of fiber networks made from softwood".

Vid tillverkning av pappers- och kartongprodukter, t.ex. bigning, vikning, prägling och 3D-formning, deformeras fibernätverket plastiskt och skadas på ett kontrollerat sätt. Denna deformation sker både på makro- och mikroskala. Det är därför viktigt att förstå hur fiberråvaran, produktstrukturen och processförhållandena påverkar produkternas konverterbarhet. Denna kunskap hjälper till att optimera befintliga produkter, men skapar också en grund för nya produkter. I det här projektet ligger fokus på noggranna experiment och analyser som fokuserar på lastfall med stora makroskopiska spännings- och töjningsgradienter. Vi kommer att använda avancerade fibernätanalyser med hjälp av toppmoderna modelleringsverktyg. Inverkan av fibermorfologi, produktstruktur och processförhållanden på konverterbarheten på både makro- och mikroskala kommer att studeras. Ett tydligt mål för projektet är att de viktigaste resultaten verifieras och demonstreras i antingen laboratorie- och pilotskala eller i kundförsök.

Projektet som är en del av Treesearch - Sveriges hittills största satsning på nationell samverkan, kunskapsspridning och kompetensuppbyggnad inom forskning på nya material och specialkemikalier från svensk skogsråvara – kommer att drivas i nära samarbete med den industriella partnern Holmen. Frågeställningar kring industriell implementering av forskningsresultat kommer därför också att vara centrala inom projektet.

Anställningen som postdoktor avser i första hand ett år. Under förutsättning att forskningen är framgångsrik och finansiering kan ordnas kan anställningen förlängas med maximalt ett år.

Kvalifikationer

Vi söker en kandidat som under de senaste tre åren avslutat en forskarutbildning inom teknisk mekanik, särskilt hållfasthetslära, materialmekanik eller motsvarande. Meriter av särskild betydelse för denna tjänst är dokumenterad erfarenhet av egen utveckling och programmering av finita element och konstitutiva ekvationer, icke-linjära beräkningar involverande stora deformationer, brott eller kontakt och erfarenhet av experimentell forskning.

Kandidaten måste vara starkt motiverade för forskning, ha förmåga att arbeta både självständigt och i gruppbaserade miljöer. Kandidater ska vidare ha goda samarbets- och kommunikationsförmåga. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Övrigt

Jämställdhet, mångfald och avståndstagande från alla former av diskriminering är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2019-0830
Kontakt
  • Artem Kulachenko, +46 8 790 89 44, artem@kth.se
  • Sören Östlund, +46 8 790 75 42, soren@kth.se
Publicerat 2019-05-02
Sista ansökningsdag 2019-05-31

Tillbaka till lediga jobb