Skolan för teknikvetenskap vid KTH

Institutionen för Teknisk mekanik bedriver grundläggande och tillämpad forskning inom biomekanik, kompositmekanik, strömningsmekanik, kontaktmekanik, brottmekanik och utmattning, materialmekanik och pappersmekanik. Tillämpad forskning bedrivs i samarbete med industri och offentliga aktörer. Denna tjänst är en av åtta postdoktor-tjänster inom de tematiska områden som utvecklats vid institutionen, nämligen

- Biomekanik, hälsa och bioteknik

- Avancerade material och strukturer samt energi

- Transport och framtida rörlighet

- Avancerade beräkningar och maskininlärning

Arbetsuppgifter

Som en del i ett tvärdisciplinärt initiativ, utlyser institutionen för Teknisk mekanik en anställning som postdoktor inom det tematiska området ”Avancerade beräkningar och maskininlärning” med inriktning mot ”Modellering av fibersuspension med isogeometrisk analys”.

Syftet med projektet är att uppnå oöverträffad noggrannhet och effektivitet vid modellering av fibersuspension för formningsapplikationer, och koppla resultaten till strukturella simuleringar av fibernätverk och kompositer. Detta kommer att göras genom att ta hjälp av isogeometrisk analys för modellering av fibrer och fiberinteraktioner. Den stora fördelen med isogeometrisk analys är den exakta representationen av geometrin med minimal diskretisering, vilket drastiskt förbättrar beräkningseffektiviteten vid kontaktsökning och minskar antalet frihetsgrader.

Fibersuspension är den inledande fasen för många produkter såsom papper eller gjutna kompositer. Kontroll av densitetsfluktuationer och fibrernas orienteringsfördelning är avgörande för att uppnå materialets målegenskaper. Till exempel, vid papperstillverkning börjar processen från en utspädd suspension och avslutar med ett torrt ark som huvudsakligen är ett nätverk av sammankopplade fibrer. Strukturen av pappersarket definieras då av flödes- och avvattnings-förhållandena i formningssektionen, vilka påverkas av massans kemiska behandling. Dessa faktorer måste därför tas i hänsyn i simuleringsverktyget.

Målet är att utöka befintliga verktyg för s.k. multi scale-simuleringar av arkformningsprocessen, arkkonsolidering (pressning), fibernätverkets mekaniska beteende samt fibernätverkets eventuella upplösning inför återvinning eller återanvändning. Arbetet kommer att delas upp i specifika delprojekt: 1) implementering av isogeometriska metoder i den befintliga numeriska koden för fibersuspension; 2) implementering av isogeometrisk kontakt mellan fibrerna för att modellera friktion och kontaktkrafter; 3) validering för individuella fibrer och verifiering för suspensionsflöde.

Arbetet kommer att genomföras i samarbete mellan grupperna inom strömningsmekanik och hållfasthetslära på KTH samt med grupper vid Linköpings universitet och Calgary University som specialiserat sig på modellering av fibersuspensioner och isogeometrisk analys.

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

Vi söker en kandidat med en doktorsexamen i mekanik, strömningsmekanik, tillämpad fysik eller liknande. Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång (med vissa undantag för särskilda skäl såsom perioder av sjuk- eller föräldraledighet, vänlige ange om sådant skäl föreligger i ditt CV).

Särskilda meriter för anställningen är dokumenterad erfarenhet av att utveckla verktyg med isogeometrisk analys. Kompletterande expertis inom hållfasthetslära, simuleringar av flerfasflöden och fluid-strukturinteraktion är också meriterande.

Sökande måste vara starkt motiverad för forskning, och ha förmågan att arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Samarbets- och kommunikationsförmåga är viktiga egenskaper liksom goda kunskaper i engelska, både skriftligt och muntligt.

Meriterande

  • Vetenskaplig skicklighet
  • Pedagogisk förmåga
  • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2021-0339
Kontakt
  • Professor Luca Brandt, uca@mech.kth.se 073 461 8370
  • Professor Artem Kulachenko, rtem@kth.se, 08790 8944,
  • Univ lektor Outi Tammisola, outi@mech.kth.se, 08 790 6801
Publicerat 2021-03-10
Sista ansökningsdag 2021-04-15

Tillbaka till lediga jobb