Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Arbetsuppgifter

Denna rekrytering är knuten till Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen på materialvetenskap i Sverige någonsin och kommer att omfatta stora satsningar vid Sveriges främsta universitet under loppet av 10 år. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap.

Forskningen kommer att bedrivas inom avdelningen Biokompositer vid institutionen för fiber- och polymerteknik. Postdoktorn kommer att arbeta direkt med biträdande professor Yuanyuan Li och med handledning av biträdande professor Richard Olsson och biträdande professor Haining Tian från Uppsala universitet.

Elektrokatalytisk reaktion är en grön teknik för hållbar energiomvandling, materialdesign, miljösanering och grön kemi, där katalysatorns roll är avgörande. Hierarkiska strukturer som kombinerar flerskaliga porer är gynnsamma på grund av den kombinerade höga specifika ytan, massdiffusionen i strukturen och tillgängligheten till ytan. I naturen är biologiska material mycket mer avancerade när det gäller anisotropisk porös struktur, förutom att de är förnybara och rikligt förekommande.

Syftet med det aktuella projektet är att utveckla metoder för modifiering av trä för att tillverka hierarkiska katalysatorer för elektrokatalytiska reaktioner som vattenspaltning och koldioxidreduktion. Arbetet kommer att ha en experimentell inriktning som omfattar, men inte är begränsad till, modifiering och karakterisering av trä, elektrokatalytisk reaktion och detektering av relativa produkter, mikroskopiteknik, FTIR, NMR och röntgenspridning.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid.
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö.
 • Unga forskare som rekryteras till WISE-programmet kommer att ingå i WISE Forskarskola, ett ambitiöst rikstäckande program med seminarier, kurser, forskningsbesök och andra aktiviteter för att främja ett starkt multidisciplinärt och internationellt nätverk mellan doktorander, postdoktorer, forskare och näringsliv.

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen i kemi, kemiteknik, fiber- och polymerteknik, polymervetenskap, materialkemi eller motsvarande kompetens som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Du har starka tekniska färdigheter, god forskningskompetens och goda publikationsresultat.
 • Du är vetenskapligt kreativ och har god laboratoriekompetens med erfarenhet av materialberedning, SEM, FTIR och mekanisk provning.
 • Goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska och du bör ha god kommunikationsförmåga och vara skicklig i vetenskapliga diskussioner om avancerade ämnen på engelska.

Som person har du god en pedagogisk förmåga och lätt för att samarbeta med andra. Du kan arbeta självständigt i hög takt och är strukturerad, kreativ, samt har förmågan till kritiskt tänkande. Du bör vara medveten om frågor som rör mångfald och lika möjligheter, med särskild inriktning på jämställdhet mellan könen. 

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Projektet är tvärvetenskapligt och en bred teknisk bakgrund, t.ex. elektrokemi, är en fördel.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Ansökan ska innehålla:   

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk. 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2023-0159
Kontakt
 • Yuanyuan Li, Assistant Professor, +46728410615,yua@kth.se
Publicerat 2023-02-10
Sista ansökningsdag 2023-03-31

Tillbaka till lediga jobb