Skolan för teknikvetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

Science for Life Laboratory (SciLifeLab) är ett nationellt centrum för molekylär biovetenskap med fokus på hälso- och miljöforskning. Kombinationen av den mycket tvärvetenskapliga kompetensen och forskningsprojekten vid institutionen är unik i Sverige och även på internationell nivå. Denna expertis sträcker sig över cellbiologi, biokemi, biofysik och teori. Nyligen startade SciLifeLab och Wallenberg National Program programmet Data-Driven Life Science (DDLS) för att påskynda biovetenskaplig forskning genom innovationer inom AI och datavetenskap.

AICell Lab vid avdelningen för tillämpad fysik vid KTH och SciLifeLab är en ny forskargrupp finansierad av DDLS Fellows-programmet. Gruppen, ledd av Wei Ouyang, fokuserar på att bygga AI-system för datadriven cell- och molekylärbiologi. För att utöka teamet söker vi nu en mycket motiverad postdoktor för att arbeta med AI4Life-projektet. AI4Life är ett Horizon Europe-finansierat projekt som sammanför beräknings- och life science-gemenskaperna. Dess mål är att ge life science-forskare möjlighet att utnyttja AI´s fulla potential för biobildanalys – och i synnerhet mikroskopibildanalys, genom att tillhandahålla tjänster och utveckla standarder riktade till både utvecklare och användare.

Postdoktor kommer att arbeta med andra AI4Life-konsortiumpartners för att bygga skalbara AI-verktyg och datorinfrastruktur för biobildanalys. Det finns två syften med projektet: 1) Skapa webbtjänster och datorplattformar för att dela AI-modeller, göra dem mer tillgängliga och användbara; 2) Bygga skalbara metoder och verktyg för biobildanalys för att driva nästa generations utökade mikroskopi. Detta inkluderar att skapa verktyg för samverkande och interaktiva kommentarer, modellträning, slutledning i realtid och generering av feedbacksignal för mikroskopkontroll.

Kandidaterna förväntas samarbeta med andra AI4Life-partners och utveckla skalbara AI-metoder, verktyg och plattformar utöver vårt tidigare arbete som BioImage Model Zoo och ImJoy.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Arbete i Stockholm med närhet till naturen 
 • Samarbetsmöjligheter med ledande forskningsinstitutioner och universitet i Europa och USA
 • Lärande och frodas i en ung och ambitiös forskargrupp

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Förmågan att uttrycka dig på engelska. 

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Du är passionerad, nyfiken och kunnig på att utveckla webbtjänster och verktyg
 • Behärskar programmeringsspråk som Python och Javascript, Bash
 • Kunskaper i webbteknik (t.ex. nätverkskommunikation, webbläsarstandarder, containerisering och kubernetes)
 • Tidigare erfarenhet av att bygga AI-modeller, MLops och verktyg
 • Kunskaper inom digital bildanalys och datorseende
 • Kunskaper inom mjukvarudesign, webbtjänster och distribuerade datorsystem
 • Samarbetsförmåga och vetenskaplig kommunikation
 • Medvetenhet om mångfalds- och jämställdhetsfrågor, med särskilt fokus på jämställdhet
 • Pedagogisk förmåga
 • Självständighet

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla:

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet, kunskap och representativa publikationer. Vänligen tillhandahåll även ditt Github/Gitlab/Bitbucket etc. handtag om möjligt.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de förhåller sig till dina tidigare studier och framtida mål, (max två sidor lång).

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år. Det kan finnas möjligheter att förlänga anställningen.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2023-0184
Kontakt
 • Wei Ouyang, , weio@kth.se
Publicerat 2023-01-30
Sista ansökningsdag 2023-02-22

Tillbaka till lediga jobb