Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Arbetsuppgifter

Intresset för biomaterialteknik, särskilt nanoteknik för trä, växer i takt med strävan efter en hållbar samhällsutveckling. Vi letar efter en mycket motiverad postdoktor för att gå med i vårt team för att utveckla trämodifieringsstrategier för funktionell materialdesign mot energieffektivitet och vattenrening. Arbetet kommer att ha ett experimentellt fokus som inkluderar, men inte begränsas till, trämodifiering och karakterisering, mikroskopitekniker, FTIR, NMR och röntgenspridning.

Forskningen kommer att bedrivas inom avdelningen Biokompositer vid Institutionen för fiber- och polymerteknologi. Biokompositgruppen arbetar inom ett tvärvetenskapligt ramverk, med kompetenser som sträcker sig från cellulosa och polymerkemi till mekanik och bearbetning av kompositer och molekylär dynamikmodellering. Fokus ligger på nanostrukturerade biokompositer och cellulosamaterial. Det vetenskapliga intresset är nya materialkoncept, där strukturella och funktionella egenskaper kombineras. Materialkomponenterna inkluderar nanocellulosa, växtfibrer, trä, biopolymerer och används i nanomaterialsystem som aerogeler, skum, biokompositer, nanokompositer med polymermatris, oorganiska hybrider etc.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Arbete i Stockholm med närhet till naturen
 • Tvärvetenskaplig forskningsmiljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Doktorsexamen i kemi, kemiteknik, fiber- och polymerteknik, polymervetenskap, materialkemi eller motsvarande kompetens,
 • Erfarenhet av materialberedning, SEM, FTIR och mekanisk provning.
Kandidaten bör ha starka ingenjörsvetenskapliga färdigheter, vara strukturerad och kreativ, kunna arbeta självständigt i högt tempo, kunna tänka kritiskt och ha en bra publikationslista.
 • Du bör ha god kommunikationsförmåga och vara skicklig på att föra vetenskapliga diskussioner om avancerade ämnen på engelska.
 • Den sökande ska vara strukturerad och kreativ, kunna arbeta självständigt i högt tempo, ha förmåga till kritiskt tänkande och ha en god publikationshistorik.
 • Du är vetenskapligt kreativ och laboratorieskicklig. Du har god samarbetsförmåga och kan samtidigt arbeta självständigt.
 • God samarbetsförmåga

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Erfarenhet av laboratoriearbete relaterat till polymerer, kompositer, cellulosafibrer eller relaterade ämnen.

 • Det är viktigt att den sökande har forskningskompetens och undervisningsförmåga. Du bör vara medveten om mångfalds- och jämställdhetsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet mellan könen.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.
 

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång. 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Tjänsten kan omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en säkerhetsprövning.

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2023-2384
Kontakt
 • Yuanyuan Li, 0728410615
Publicerat 2023-12-21
Sista ansökningsdag 2024-02-29

Tillbaka till lediga jobb