KTH, Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa

Arbetsuppgifter

Postdoktorn kommer att vara involverad i ett nytt beviljat projekt från Vetenskapsrådet (VR) som ska utforska de molekylära grunderna för interaktioner och rekalcitrans hos lignocellulosa biomassa. I samarbete med växtbiokemister och biologer, kommer postdoktorn att utveckla avancerade mass spektrometriska metoder för molekylär karakterisering av strukturella polysackarider (hemicellulosor) i modellväxtcellväggar. Kandidaten kommer också att utveckla biofysiska metoder som kombinerar fastfas spektroskopi (ssNMR), ljusspridning (SAXS/SANS) och avancerade mikroskopi (SEM, TEM) för att undersöka den supramolekylära arkitekturen och interaktioner mellan de polymera komponenterna (cellulosa, hemicellulosa och lignin) i trä. Slutligen kommer postdoktorn att korrelera den strukturella informationen mot recalcitrans genom hydrotermiska och enzymatiska behandlingar. Forskaren kommer att bistå i spridningen av forskningsresultat genom forskningspublikationer och att delta som bihandledare till doktorand- och mastersstudenter.

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång (med vissa undantag för särskilda skäl såsom perioder av sjuk- eller föräldraledighet, vänlige ange om sådant skäl föreligger i ditt CV).
  • Kandidaten ska ha visat praktisk erfarenhet av växtcellväggar och lignocellulosa polymerer genom publicering av vetenskapliga publikationer. Kandidaten måste själv ha utfört forskningsaktivitet inom flera av följande områden: (i) biokemisk analys av växtcellväggar och lignocellulosa biomassa (ii) strukturell karakterisering av växtcellväggar med hjälp av fastfas tekniker, inklusive mikroskopi, spektroskopi och spridningstekniker; (iii) utveckling av bioraffinaderiprocesser för extraktion, fraktionering och modifiering av lignocellulosa komponenter och / eller (iv) design av biobaserade material utifrån lignocellulosa byggstenar (dvs cellulosa, hemicellulosa och lignin) och karakterisering av deras struktur och makroskopiska egenskaper.
  • Kandidaten bör ha utmärkt kommunikationsförmåga i vetenskaplig engelska, både muntligt och skriftligt.

Meriterande

Tillämpning av avancerade metoder för kolhydratanalys, inklusive masspektrometri, är önskvärt.

Bevis på (bi)-handledning av master- och kandidatexamen studenter är också önskvärt.

Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskild fokus på jämställdhet och hållbarhetsfrågor är meriterande.

  • Självständighet
  • Samarbetsförmåga
  • Analytisk
  • God kommunikationsförmåga
  • Initiativtagande

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2020-2401
Kontakt
  • Francisco Vilaplana, Associate Professor, franvila@kth.se
Publicerat 2020-12-22
Sista ansökningsdag 2021-01-18

Tillbaka till lediga jobb