Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Arbetsuppgifter

KTH har etablerat en multidisciplinär forskningsmiljö inom hållbara och hälsosamma livsmedelssystem (KTH FOOD), som strävar efter ett hållbart, resurseffektivt och rättvist livsmedelssystem som omfattar hela värdekedjan, vilket resulterar i livsmedelsprodukter med positiv påverkan på hälsa och välbefinnande. För att bidra till detta initiativ stöder Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH) utvecklingen av ett nytt laboratorium för livsmedelskemi och foodomics. Laboratoriet placeras på Institutionen för kemi, avdelningen för glykovetenskap, där det ska katalysera forskningen inom livsmedelsteknik över ett bredare spektrum vid KTH.

Forskartjänsten ska utveckla det nya laboratoriet för livsmedelskemi och foodomics och ska bidra till forskningsverksamheten inom gruppen ”Biotechnology of Carbohydrates from Biomass” (PI Francisco Vilaplana). Detta inkluderar:

- Bidra till etablering och utveckling av det nya laboratoriet för livsmedelskemi.

- Stödja organisationen av KTH FOOD

- Stödja relevanta forskningsprojekt i gruppen "Biotechnology of Carbohydrates from Biomass".

- Delta i handledning av mastersstudenter och doktorander som bihandledare.

- Utveckla analytiska metoder baserade på kromatografi och masspektrometri (foodomics) för karakterisering av livsmedelspolymerer och metaboliter.

- Stödja utvecklingen av laboratorieprocedurer i samband med gruppens behov och befintliga projekt.

- Vara ansvarig tillsammans med gruppmedlemmar för den dagliga praktiken, säkerhetsrutinerna och utvecklingen av laboratorieområdet på avdelningen för glykovetenskap. Detta innebär allmänt underhåll av utrustning och forskningsprover, förbrukningsvaror, protokollorganisation och datahantering.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Arbete i Stockholm med närhet till naturen
 • Forskare kommer att ingå i Avdelningen för Glykovetenskap vid Institutionen på Kemi. Avdelningen är en tvärvetenskaplig miljö med kompetenser inom molekylärbiologi, biokemi och materialvetenskap för användning av naturliga polymerer för miljö och hälsa.

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen inom livsmedelsteknik, materialvetenskap, nanoteknik, bioteknik eller relaterade ämnen.
 • Kandidaten ska ha visat praktisk erfarenhet under minst 5 år inom växtbaserade livsmedelsstruktur, biopolymerer i livsmedel (t.ex. polysackarider, protenier), växtcellväggar och/eller lignocellulosa polymerer genom dokumenterade vetenskapliga publikationer.
 • Kandidaten måste ha utfört forskningsaktivitet inom flera av följande områden: (i) biokemisk, strukturell och funktionell karakterisering av komplexa livsmedelspolymerer och matriser; (ii) karakterisering av stärkelse och/eller växtcellväggar med hjälp av fastfas tekniker, inklusive mikroskopi, spektroskopi, och spridningstekniker; (iii) utveckling av processer för extraktion och modifiering av livsmedelskomponenter och/eller; (iv) design av livsmedels hydrokolloider och karakterisering av deras struktur och egenskaper.
 • Kandidaten bör ha utmärkt kommunikationsförmåga i vetenskaplig engelska, både muntligt och skriftligt.
 • Som person är du självständig och självorganiserad, pålitlig, välstrukturerad, noggrann och serviceinriktad. Du är initiativtagande och proaktiv, och har lätt att prioritera din och andras arbete för att driva projekt framåt. Du har god kommunikationsförmåga och trivs med att jobba med människor med mångsidiga roller och bakgrund.

Meriterande

 • Tillämpning av avancerade metoder för kolhydratanalys, inklusive masspektrometri.
 • Bevis på (bi)-handledning av master- och kandidatexamen studenter.
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskild fokus på jämställdhet och hållbarhetsfrågor.
 • Erfarenhet av laboratorie management (t.ex. säkerhetsutbildning, utveckling av standardprocedurer, laboratorieorganisation).

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista dagen för ansökningsperioden.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (CentralEuropean Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare enligt avtal.
Anställningen inleds med sex månaders provanställning.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2023-0606
Kontakt
 • Francisco Vilaplana, 0701667417
Publicerat 2023-03-28
Sista ansökningsdag 2023-04-17

Tillbaka till lediga jobb