Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Arbetsuppgifter

Det nuvarande miljöavtrycket för produktion av viktiga makronäringsämnen som proteiner eller lipider motiverar utvecklingen av radikala och innovativa livsmedelsproduktionssystem. Syntetisk och molekylärbiologi är ett grundläggande verktyg för att konstruera mikroorganismer som cellfabriker för produktion av ett brett utbud av bioprodukter, inklusive livsmedelsingredienser. Genom historia har vi använt mikroorganismer för att producera viktiga livsmedelsprodukter som ost, yoghurt eller öl. Nu befinner vi oss i en andra domesticeringsera där vi har genteknikverktygen för att modifiera de metaboliska vägarna hos industriella mikroorganismer mot önskade makronäringsämnen. I detta projekt syftar vi till att skapa verktyg för att producera livsmedelsingredienser från jordbrukets avfallsströmmar genom mikrobiell ingenjörskonst och precisionsfermentering.

Postdoktor arbetsuppgifter inkluderar:

• Genomföra innovativ forskning inom ramen för postdoktorstjänsten på KTH FOOD.
• Publicering av forskningsartiklar i högkvalitativa tidskrifter, inklusive perspektivartiklar om cellulär produktion av livsmedels makronäringsämnen genom systembiologi.
• Presentera forskning vid konferenser och andra möten
• Inleda och genomföra samarbeten med ett team av andra postdoktorer och forskare vid KTH FOOD samt inom relevanta nätverk både nationellt och internationellt
• Initiera och delta i finansieringsansökningar till relevanta utlysningar, nationellt och internationellt.

Projektet är en del av KTH FOOD, ett nytt forskningscentrum för hållbara och hälsosamma livsmedelssystem som syftar till att samordna och utveckla kompetens för utbildning, forskning och genomslag vid KTH mot ett hållbart och hälsosamt livsmedelssystem. Det finns fyra teman inom KTH FOOD, (i) cirkulära livsmedelsprocesser, (ii) funktionella livsmedel & hälsa, (iii) hållbar livsmedelsproduktion och (iv) värdekedjor & konsumtion. Denna postdoktortjänst fokuserar främst på teman hållbar livsmedelsproduktion, cirkulära livsmedelsprocesser och Värdekedjor & konsumtion.

Tjänsten kommer att vara placerad på institutionen för proteinvetenskap , i nära samarbete med institutionen för kemi och institutionen för fiber- och polymerteknologi. Postdoktorn kommer att vara involverad i verksamheten vid båda institutionerna

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Visad vetenskaplig skicklighet och praktisk erfarenhet av molekylärbiologi metoder såsom proteinproduktion eller proteinkarakterisering.
 • Utmärkt kommunikationsförmåga på vetenskaplig engelska, både muntligt och skriftligt då det krävs för anställningen.
 • God pedagogisk förmåga liksom förmåga att verka för att forskningsresultat kommer till nytta.
 • Förmåga att informera om forskning och utvecklingsarbete.
 • Erfarenhet av att utveckla och leda verksamhet och personal.

Som person ska du visa självständighet i planeringen av ditt arbete efter diskussion med handledaren och förmåga att samarbeta med alla forskare i projektet

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • En mång-eller tvärvetenskaplig bakgrund och intressen
 • Hög motivation för samverkan i forskningsprocesser
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet
 • Erfarenhet av att leda forskning

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla:

  1. CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap. Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier.
  2. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
  3. Personligt brev (1 sida)

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2024-0408
Kontakt
 • Elton Paul Hudson, paul.hudson@scilifelab.se
Publicerat 2024-03-20
Sista ansökningsdag 2024-04-30

Tillbaka till lediga jobb