Skolan för elektroteknik och datavetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

PDC, Parallelldatorcentrum vid KTH är ett superdatorcenter för akademisk forskning i Sverige som driver  den för närvarande snabbaste akademiska superdatorn i Sverige, Dardel, en 8,26 Pflop/s HPE Cray EX235a med över 400 GPU:er. Med ledande forskare inom sina områden är PDC aktivt i flera högprofilerade europeiska forskningsprojekt och samordnar just nu två av EuroHPCs excellenscenter, BioExcel (för biomolekylära simulering) och CEEC (för strömningsmekaniska beräkningar).

Vi söker en forskare för att delta i utvecklingen av  programvara, som t.ex. GROMACS (en molekylärdynamikkod) och Neko (en fluiddynamikkod). Fokus kommer att vara på att utveckla nya algoritmer och “co-design” drivet av snabba förändringar inom hårdvaruteknik. GROMACS är en populär HPC-programvara och är en av de snabbaste molekylärdynamikkoderna. Neko är ett portabelt och mycket skalbart ramverk för strömningsmekaniska beräkningar som blev nominerat till ACM Gordon Bell-priset 2023.

Vi  samarbetar med ledande HPC-centra som LUMI och Riken, och vi är också aktiva inom "co-design"  med HPC-leverantörer. Arbetet kommer ske tillsammans med huvudutvecklarna för GROMACS och Neko, som finns på KTH. Detta ställer krav på samarbetsförmåga och att individuellt lösa svåra programvaruproblem där många olika aspekter måste vägas in. Fokus kommer att vara på 1) att implementera algoritmer och optimera programkod för grafikprocessorer (GPU) och heterogena HPC-plattformar samt att 2) anpassa programkod för storskaliga parallella beräkningar med inriktning mot nuvarande och nästa generations superdatorer med ”Exaflop”-kapacitet. Arbetet innefattar också prestandaanalys, inklusive profilering, benchmarking och testsimuleringar. Du kommer få möjlighet att leda utbildning och delta i "hackathons".

Vi erbjuder

 • En forskningsmiljö inom HPC med en ledande roll i Europa
 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Möjlighet att arbeta med det senaste inom HPC-området i nära samarbete med stora leverantörer
 • Nära samarbete med världsledande forskargrupper inom biovetenskap, biofysik, och mekanik
 • Internationellt nätverk och möjligheter att resa till konferenser
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen i naturvetenskap, datateknik, eller tillämpad matematik. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas
 • GPU-programmering
 • Parallellprogrammering som t.ex. MPI och/eller SHMEM
 • Praktisk erfarenhet av att använda HPC-system
 • Kunna använda engelska som arbetsspråk då en stor del arbetet innefattar internationella samarbetsprojekt

Meriterande

 • Praktisk erfarenhet av att utföra molekyldynamiksimuleringar och/eller strömningsmekaniska simuleringar på HPC i stor skala
 • Erfarenhet av distribuerad mjukvaruutveckling, som t.ex. kodgranskning och versionshantering, samt att samarbeta i projekt som innefattar mer än en mjukvaruutvecklare
 • Skriva dokumentation och presentera för olika målgrupper på både svenska och engelska
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet

Det är mycket viktigt att du både kan arbeta självständigt men också samarbeta på ett effektivt sätt inom gruppen. Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista dagen för ansökningsperioden.

Ansökan ska innehålla: 

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång. 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (CentralEuropean Time/Central European Summer Time).

Om anställningen 

Anställningen gäller tillsvidare enligt avtal.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer J-2024-0895
Kontakt
 • Peter Larsson, gruppchef, ypetla@kth.se
 • Maria Engman, HR, maengm@kth.se
Publicerat 2024-04-26
Sista ansökningsdag 2024-06-07

Tillbaka till lediga jobb