Skolan för teknikvetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

Du kommer att bedriva akademisk industrinära forskning inom projektet ”Simulator-Embedded Nonlinear Programming for Optimized Process Design and Decision support” vilket är ett samarbete mellan KTH och LKAB. LKAB är en ledande internationell gruv- och mineralkoncern. Projektet är en del av företagets arbete mot grön omställningen av järn- och stålindustrin genom att utveckla järnsvamp och andra koldioxidfria processer och produkter.

I projektet kommer vi att utveckla nya metoder för att lösa optimeringsproblem med flera målfunktioner där vissa funktioner beskrivs av en simulator. Målet är att metoderna ska kunna tillämpas på LKABs processer. Du kommer i huvudsak att jobba från KTH, men du kommer också ha möjlighet att tidvis arbeta på LKAB i Kiruna.

På KTH kommer du att jobba med Jan Kronqvist och Anders Forsgren och från LKAB kommer du att jobba med David EK och Daniel Marjavaara.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid i samarbete med industrin
 • Delta i utvecklingen av en hållbar stålindustri och vara en del av LKABs stora satsning mot en hållbar framtid.
 • Möjlighet att stärka din forskningsprofil.
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen i relevant område (t.ex. Optimization, Operations Research, eller Process Systems Engineering). . Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Goda kunskaper av algoritmer för att lösa optimeringsproblem. Erfarenhet av att modellera optimeringsproblem.
 • Goda programmeringskunskaper antingen i Python, C, C++, eller Julia.
 • God förmåga att kommunicera på engelska, i tal och skrift, då det krävs i det dagliga arbetet.
 • Bevis på forskningsexpertis inom optimering/operationsanalys/process systemteknik, t.ex. publicerade artiklar i Q1/Q2-rankade tidskrifter och peer-reviewed konferenser.
 •  

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Erfarenhet/kunskap om ett eller flera av ämnena: algoritmutveckling, black-box optimering, flermålsoptimering, processoptimering, processimulering, derivatafri optimering, simuleringsbaserad optimering.
 • Pedagogisk förmåga (möjlighet att delta i undervisning/studenthandledning i begränsad omfattning).
 • Du kan jobba självständigt och har god samarbetsförmåga. Vidare är du medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Instruktion

Ansökan ska innehålla: 

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap. CV:t ska innehålla en lista över aktuella och relevanta publikationer.
 • Kopia på examensbevis och betyg från tidigare högskolestudier. Översatta till engelska eller svenska om originaldokumenten inte har utfärdats på något av dessa språk.
 • Ansökningsbrev där du kort beskriver varför du är intresserad av projektet och hur det relaterar till din tidigare forskning (max två sidor).
 • Minst två möjliga referenser som vi kan kontakta.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2024-0436
Kontakt
 • Jan Kronqvist, jankr@kth.se
Publicerat 2024-03-25
Sista ansökningsdag 2024-05-06

Tillbaka till lediga jobb