KTH, Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Kungliga Tekniska högskolan, Institutionen för fiber- och polymerteknologi söker en postdoktor för ett Treesearchprojekt (www.treesearch.se). Postdoktorn kommer jobba i nära samarbete med Chalmers tekniska högskola, Institutionen för industri- och materialvetenskap, samt två industriparter: Tetra Pak och BillerudKorsnäs.

Arbetsuppgifter

Cellulosa så som den återfinns i naturen kan inte bearbetas som smälta, vilket i många fall förhindrar cellulosabaserade material från att ersätta oljebaserade polymerer vid tillverkning av detaljer av komplex geometri. Nyligen har vi dock utvecklat en modifierad cellulosa, ett partiellt cellulosaderivat på fibernivå, som kan bearbetas genom konventionell extrudering och varmpressning.

Postdoktorns uppgift kommer vara att vidare utforska och utveckla detta nya material och etablera relationer mellan det modifierade materialets kemiska struktur och dess förändring i fiberegenskaper, reologi och processbarhet. Såväl startmaterial och slutmaterial kommer nogsamt att karakteriseras, inte bara sett till dess viskoelastiska egenskaper och genom mekanisk provning, utan också med högupplösta tekniker så som AFM, IR-mikroskopi, svepelektronmikroskopi och röntgenspridningstekniker. Sett till att projektet kommer ha tillgång till utrustning både på KTH och på Chalmers, samt via företagsparterna, så kommer projektet ha tillgång till de tekniker som krävs för ett lyckat projekt.

Kvalifikationer

Vi letar efter dig som:

 • Har väldokumenterat goda akademiska meriter.
 • Har en doktorsexamen i kemi, kemiteknik, polymerteknik, fysik, materialvetenskap, eller liknande. Oavsett doktorsexamen kommer grundläggande kemikunskaper att krävas. Goda kunskaper i ytkemi, organisk kemi eller cellulosakemi är definitivt önskvärt.
 • Har erfarenhet av bearbetning av polymerer, inklusive reologisk karakterisering
 • Har erfarenhet av att använda och utvärdera data från utrusningar och tekniker så som extrudrar, reometrar, dragprovare och en eller flera av följande karakteriseringstekniker: AFM, SEM, TEM, FTIR, XRD.
 • Obehindrat talar och skriver på engelska.
 • Är villig att spendera en ansenlig mängd tid inte bara på KTH utan också på Chalmers, och på så sätt aktivt, socialt och vetenskapligt, bidra till två internationella forskargrupper.

Det anses fördelaktigt om du har ytterligare erfarenhet av att bearbeta relevanta biopolymerer och fibrer, speciellt från ved, och att du är väl förtrogen med deras kemi.

Som person ska du vara motiverad, självgående och ihärdig. Du ska ha kapaciteten att arbeta hårt och fokuserat mot uppsatta mål och verkligen känna ansvar och dedikation för ditt arbete. Du ska känna att noggrannhet och kvalitet är av yttersta vikt. Eftersom du kommer vara del av två forskargrupper (en på KTH och en på Chalmers) bör du ha en social och relationssökande personlighet med god förmåga att kommunicera med andra. Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. 

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska innehålla följande dokument: 

 • Curriculum vitae, inklusive minst två referenser (max två sidor),
 • Personligt brev (max en sida),
 • Betyg (BSc, MSc, PhD) från högskola/universitet som visar att du uppfyller anställningskraven,
 • Exempeltext (avhandling eller vetenskaplig artikel) som visar på god förmåga att kommunicera på engelska.

Övrigt

Jämställdhet, mångfald och avståndstagande från alla former av diskriminering är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2019-0613
Kontakt
 • Per Larsson, Teknologie doktor, perl5@kt.se, tel: +46 8 790 81 09
 • Giada Lo Re, Lektor , giadal@chalmers.se, tel: +46 (0)76 8504229
Publicerat 2019-04-03
Sista ansökningsdag 2019-05-07

Takaisin avoimiin työpaikkoihin