Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för Kemi, Bioteknologi och Hälsa

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Skolan för Kemi, Bioteknologi och Hälsa söker nu en postdoktor till ett projekt vid avdelningen för resursåtervinning, institutionen för kemiteknik.

Arbetsuppgifter
Arbetet fokuserar på att experimentellt undersöka och utveckla processer för i) processer för att separera Ni, Co och sällsynta jordartsmetaller som sulfatsalter ur sura laklösningar genom utfällning med anti-lösningsmedel, och ii) separation och utvinning av högrena fraktioner av värdefulla metaller genom preparativ vätskekromatografi. I kombination har dessa två kraftfulla separationstekniker stor potential som en del i en hållbar och effektiv återvinning av NdFeB-magneter, förbrukade NiMH-batterier och andra avfallskällor som innehåller kritiska sällsynta jordartsmetaller, i en växande cirkulär ekonomi.

Arbetet omfattar både att utveckla en grundläggande förståelse och att utvärdera processernas genomförbarhet och industriella tillämpbarhet. Du kommer att utföra merparten av projektets experimentella arbete under handledning av Michael Svärd och Kerstin Forsberg, seniora forskare med kompetens inom kristallisation och hydrometallurgiska separationstekniker. Du kommer att bli en del av ett större samarbetsprojekt som involverar seniora forskare, doktorander och postdoktorer verksamma inom flera relaterade projekt.

Projektet stöds av representanter från relevant industri i form av en referensgrupp, och är kopplat till ett pågående samarbetsprojekt med The Crystallization and Precipitation Unit vid University of Cape Town kring nya kristallisationsmetoder för resursåtervinning.

Kvalifikationer

  • Doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen eller vara nära doktorsexamen inom kemiteknik eller angränsande fält, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång.
  • Goda kunskaper i engelska i tal och skrift, vilket är nödvändigt för att publicera och presentera forskningsresultat vid internationella konferenser och i tidskrifter.

Du som söker bör ha erfarenhet av laborativt arbete, väl utvecklade analytiska färdigheter och dokumenterade akademiska meriter. Har du dokumenterad erfarenhet inom separationsprocesser, i synnerhet kristallisation, och hydrometallurgi är det en fördel. Även medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet anses meriterande.

Vi söker en starkt motiverad kandidat som kan bidra med egna idéer och som kan arbeta såväl självständigt som i en grupp. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Vi erbjuder
En internationell arbetsplats vid ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid. Här får du kollegor med höga ambitioner i en öppen, nyfiken och dynamisk miljö.

Fackliga representanter
Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan
Din ansökan ska innehålla följande dokument:

  • Curriculum vitae innehållande utbildning och relevant arbetserfarenhet från akademi och företag.
  • Betygsavskrift från universitet samt examensbevis
  • Personligt brev (innehållande beskrivning av tidigare erfarenheter inom det vetenskapliga området och motivering till varför du har intresse av detta uppdrag)

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Om anställningen
Denna tjänst är en heltidstjänst på ett år med möjlighet till förlängning i ytterligare ett år. Startdatum är öppet för diskussion men vi ser gärna att tjänsten tillsätts så snart som möjligt.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt
Jämställdhet, mångfald och avståndstagande från alla former av diskriminering är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2020-0352
Kontakt
  • Michael Svärd, Forskare, +46 8 7908228, micsva@kth.se
  • Edith Tönseth Malm, HR administratör, +46 8 7906073, edithmt@kth.se
Publicerat 2020-02-14
Sista ansökningsdag 2020-03-19

Takaisin avoimiin työpaikkoihin