KTH, Skolan för elektroteknik och datavetenskap

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Projektbeskrivning

Forskarutbildningsämne: Medieteknologi

Projektet du kommer att arbeta med finansieras av Energimyndigheten och har titeln "Sonisk interaktionsdesign för att stödja energieffektivt beteende i hushållet”. Baserat på vår forskning om ljudbehandling, ljuddesign, interaktionsdesign, beteendeförändring och energi kommer vi att utveckla nya vardagliga ljudinteraktioner som främjar energieffektivitet. Din uppgift blir att designa, prototypa och utveckla vardagliga ljudinteraktioner som kommer att bäddas in i hushållsapparater, smarta mätare, osv. Utan att lägga till i myriade av "pip" i vårt liv, kommer vi att skapa nya vardagsljud som är avsedda att kännas och implicit förstå, snarare än att lyssna på. Projektet drar nytta av tillgång till KTH Live-in Lab och de högupplösta data som det samlar in. Vi kommer att kunna placera våra interventioner för utvärdering i både individuella och delade utrymmen. Ditt arbete kommer att äga rum vid avdelningen för medieteknik och interaktionsdesign (MID).

Handledning: Doktoranden kommer att handledas av: Sandra Pauletto (huvudhandledare, KTH), Elina Eriksson och Cristian Bogdan (biträdande handledare, KTH).

Vi erbjuder

 • Möjligheten att doktorera i en dynamisk, internationell forskarmiljö i samarbete med industrin och framstående universitet världen över Läs mer
 • En arbetsplats med många anställningsförmåner och månadslön enligt KTH: s avtal för doktorandlöner.
 • Forskarutbildning vid ett lärosäte som är aktivt och stöttande i frågor som rör t.ex. arbetsvillkor, jämställdhet och mångfald samt studiemiljö.
 • Arbete och studier i Stockholm med närhet till natur och hav.
 • Vi har starka kontakter (regionalt och internationellt) med ledande institutioner inom ljudbehandling via nätverk som NAVET och Nordic SMC.

Behörighet för antagning

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:

 • avlagt en examen på avancerad nivå,
 • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
 • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
 • Krav på engelska motsvarande Engelska B/6, läs mer här.

Urval

För att lyckas med dina doktorandstudier på KTH behöver du vara målinriktad och ihärdig i ditt arbete. Vid urval av de sökande bedöms förmågan att:

 • självständigt driva sitt arbete framåt,
 • kunna samarbeta med andra,
 • ha ett professionellt förhållningssätt och
 • analysera och arbeta med komplexa frågor.

Erforderlig tidigare kunskap / erfarenhet av:

 • Studier / utbildning / yrkeserfarenhet av ljudinteraktionsdesign och ljudprogrammering är viktigt, helst med specifik kunskap om ljuddesign, procedurljud (procedural audio), sensorteknik och sonifiering.
 • Kunskap om energieffektivitet och hållbarhet är önskvärd.

Efter behörighetskraven kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper och personlig lämplighet.

Målexamen: Doktorsexamen

Information om antagning och anställning 

Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En anställd doktorand kan i begränsad omfattning (högst 20 %) utföra vissa arbetsuppgifter inom t.ex. utbildning och administration. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Doktorandsektionen (Tekniska högskolans studentkår)

Du hittar kontaktuppgifter till doktorandsektionen på sektionens webbsida.

Ansökan 

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska ha följande innehåll

 • CV med relevanta professionella erfarenheter och kunskaper.
 • Ansökningsbrev med en kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskarstudier, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. (Max 2 sidor)
 • Kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier och intyg på uppfyllda språkkrav (se ovan). Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumentet inte är utfärdade på ett av dessa språk.
 • Representativa publikationer eller tekniska rapporter. För längre dokument, bifoga gärna en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund. Vi välkomnar därför sökanden med olika erfarenheter och bakgrunder.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse, senast augusti 2021
Löneform Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer J-2021-0125
Kontakt
 • Sandra Pauletto, Associate Professor, pauletto@kth.se
 • Sarah Kullgren, HR Handläggare, sarahku@kth.se
Publicerat 2021-02-11
Sista ansökningsdag 2021-03-11

Takaisin avoimiin työpaikkoihin