Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för teknikvetenskap

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Arbetsuppgifter

Kvantoptik öppnar oöverträffade möjligheter för helt nya system för beräkning, kommunikation och avkänning på grund av ofta kontraintuitiva egenskaper som intrassling. Dessa nya teknologier är mycket lovande för drastiska förbättringar av prestanda och funktionalitet, som visar störande potential med djupgående inverkan på samhället, marknaderna och vardagen. Kvantoptik ligger i hjärtat av denna nya utveckling eftersom fotoner är idealiska bärare av kvantinformation på grund av höghastighets- och lågbrusutbredning.

Inom detta projekt syftar vi till utveckling av tillväxttekniker för skalbar tillverkning av platsstyrda kvantemitterare baserade på 2D-material och Cu2O-nanokristaller med justerbar storlek och morfologi. Elektronstrållitografi, fysisk ångavsättning och värmeoxidationsprocesser kommer att optimeras för att uppnå hög kristallkvalitet och låg densitetsdefekt. De optiska egenskaperna kommer att studeras och rumstemperatur såväl som kryogena temperaturer ner till intervallet milli-Kelvin. I synnerhet kommer vi att studera Rydberg excitons och tillhörande Rydberg blockade effekter på grund av deras interaktioner. Dessutom kommer grundläggande materiella aspekter av Cu2O och dess excitoniska egenskaper att undersökas, såsom töjning, nanoskalastängning och ytladdningar. Koncept för integration av Cu2O med andra fotoniska material samt tillämpningar i (icke-linjär) kvantoptik kommer att utarbetas.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Quantum Nano Photonics-gruppen vid KTH erbjuder en stark internationell forskningsmiljö inom kvantteknologi och deltar i ett stort antal europeiska projekt. Vår grupp erbjuder exponering för flera kvanttekniska områden samt samarbeten med internationella internationella forskargrupper.

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd examen på grundnivå eller avancerad nivå (högskoleutbildning) inom ämnet för anställningen eller motsvarande kompetens.
 • Slutförda kurskrav på minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
 • på annat sätt förvärvat inom eller utanför landet förvärvat väsentligen likvärdig kunskap.
 • Krav på engelska motsvarande engelska B / 6, läs mer här
 • Har en magisterexamen i fysik eller elektroteknik med inriktning mot optik, fotonik, nanovetenskapsmekanik eller genomfört ett masterprojekt inom ett relaterat område.

Meriterande

 • Ämnesskicklighet
 • Yrkesskicklighet.
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskild fokus på jämställdhet.
 • Samarbetsförmåga
 • Självständighet

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla:

 1. CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 2. Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 3. Kort redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. Max en sida lång

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (CentralEuropean Time/Central European Summer Time).

Om anställningen 

Tidsbegränsad anställning i upp till 6 mån, med tillträde enligt överenskommelse.

Anställningen tidsbegränsas enligt avtal.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Visstidsanställning 3-6 månader
Anställningen avslutas
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 mars eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2021-0252
Kontakt
 • Professor Val Zwiller, zwiller@kth.se, 0737652200
Publicerat 2021-02-23
Sista ansökningsdag 2021-03-04

Takaisin avoimiin työpaikkoihin