KTH, Skolan för elektroteknik och datavetenskap

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Arbetsuppgifter

Samhället blir alltmer digitaliserat. Detta innebär stora möjligheter, men också nya hot. Cyberförsäkringar är ett nytt och snabbt växande verktyg för att hantera cyberrisker. Sådana försäkringar har stor potential: bättre förståelse för risker, kloka incitament för riskhantering och ökat skydd för enskilda företag även mot sådana risker som visserligen är osannolika men samtidigt blir förödande när de faller ut. Samtidigt återstår många problem: brist på aktuarisk data, svårförsäkrade ackumuleringsrisker och det faktum att det inte går att köpa försäkring för risker som inte går att värdera. Forskningsprojektet syftar till att förbättra cyberförsäkringspraxis genom att utveckla ett språk för hotmodellering och attacksimulering: insuranceLang. Det ska kunna användas av försäkringsgivare för mer precis riskbedömning, bättre förståelse för riskreducerande åtgärder och ny kunskap om de risker som hittills inte har gått att försäkra. Projektet ligger alltså i skärningspunkten mellan cybersäkerhet och ekonomisk riskhantering; ett spännande område som växer i betydelse.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Möjlighet att bidra till att etablera cybersäkerhetsekonomi som vetenskapligt område i Sverige.

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång (med vissa undantag för särskilda skäl såsom perioder av sjuk- eller föräldraledighet, vänlige ange om sådant skäl föreligger i ditt CV).

Meriterande

Sökanden förväntas vara en skicklig forskare antingen inom cybersäkerhet eller inom något annat kvantitativt riskhanteringsområde som nationalekonomi, finans, statistik eller försäkringsmatematik. Eftersom projektet avser arbeta med försäkringsbranschen är det viktigt med samarbetsförmåga. Erfarenhet från försäkringsbranschen är meriterande. Eftersom projektet har hög vetenskaplig ambition är det viktigt att självständigt kunna formulera, undersöka och publicera vetenskapliga resultat. Även om tjänsten främst innehåller forskning kan även viss forskningsrelaterad undervisning ingå och pedagogisk förmåga är därför ett krav, som dock ges lägre vikt för denna anställning. Slutligen ska sökanden ha medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet.

Vidare är det meriterande med följande egenskaper:

 • Vetenskaplig skicklighet.
 • Pedagogisk förmåga.
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet
 • Samarbetsförmåga.
 • Självständighet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla:

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål,max 2 sidor lång.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer J-2021-0498
Kontakt
 • Natasha Kapama, HR-adminisrratör, kapama@kth.se
 • Robert Lagerström,Universitetslektor, robertl@kth.se
Publicerat 2021-04-12
Sista ansökningsdag 2021-04-26

Takaisin avoimiin työpaikkoihin