Skolan för teknikvetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

Institutionen för matematik erbjuder en tvåårig tjänst som postdoktor i matematisk statistik inom MedTechLabs projektområde i bioelektronisk medicin. MedTechLabs är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum i medicinteknisk forskning som syftar till att skapa nya möjligheter för sjukvården att erbjuda patienter snabbare diagnoser och bättre behandling. Institutionen för matematik är verksam inom projektområdet i bioelektronisk medicin som är ett område i stark utveckling som kombinerar molekylär medicin, neurologi, ingenjörsvetenskap och dataanalys för att utveckla verktyg för diagnostik och behandling av sjukdomar.

Tjänsten som postdoktor vid MedTechLabs syftar till att bedriva forskning inom tillämpad matematik/matematisk statistik med fokus på metoder för statistisk inferens, signalbehandling, dataanalys och maskininlärning. Det övergripande målet för projektet är att skapa en artificiell intelligens som kan interagera med nervsystemet för att autonomt diagnosticera och kontrollera inflammation. Detta sker genom utveckling av avancerade maskininlärnings- och inferens-metoder baserade på stokastiska processer, signalbehandling funktionalanalys och harmonisk analys för att identifiera inflammation genom analys av elektrisk nervaktivitet kopplad till inflammatoriska cytokiner. Forskningen kommer innebära både matematisk utveckling och analys av modeller och metoder för dataanalys, t.ex. klustringsmetoder och generativa modeller samt praktisk implementering och analys av data från kliniska studier. 

Tjänsten innebär samarbete med forskare vid Centrum för Bioelektronisk Medicin, vid Karolinska Institutet och andra samarbetspartners. 

Tjänsten innehåller även en mindre mängd undervisning (max 20%).

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Arbete i Stockholm med närhet till naturen
 • En inspirerande forskningsmiljö inom matematik och tillämpad matematik med etablerat samarbete med Centrum för Bioelektronisk Medicin vid KI

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Vi söker en kandidat som under de senaste tre åren avslutat sin forskarutbildning inom matematik, matematisk statistik, tillämpad matematik, signalbehandling, datavetenskap, eller nära angränsande ämnesområde. 

Meriterande

Den sökande ska ha en stark bakgrund inom matematisk analys av metoder för dataanalys och praktisk erfarenhet därav. Den sökande ska vara starkt motiverad och ha följande färdigheter:

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Forskningsmeriter och vetenskaplig skicklighet
 • Undervisningsförmåga samt pedagogisk förmåga
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet
 • Samarbetsförmåga
 • Självständighet
 • Kommunikationsförmåga
 • Programmeringsförmåga i Python och/eller Matlab

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Färdigheter i svenska är inget krav.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

 1. CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 2. Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 3. Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång.
 4. Kortfattad motivering till varför du vill arbeta med projektet, max 1 sida.
 5. Två rekommendationsbrev, med ämne: “MedTechLabs Letter of recommendation” skickas av brevskrivarna själva till jobs@math.kth.se

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 maj 2023 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2023-0319
Kontakt
 • Henrik Hult, hult@kth.se
Publicerat 2023-02-27
Sista ansökningsdag 2023-03-31

Takaisin avoimiin työpaikkoihin