Skolan för elektroteknik och datavetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

Vi söker 2 postdoktorer inom området för storskalig dataanalys. Tjänsterna ingår i ett forskarteam på KTH som leds av professor Aristides Gionis (https://www.kth.se/profile/argioni/). Forskningsteamet fokuserar på att utveckla nya metoder för att utvinna kunskap från data, modellera stora komplexa system och utforska nya applikationsområden inom storskalig dataanalys. Intressanta områden är modeller och algoritmer för kunskapsupptäckt, nya algoritmiska och statistiska tekniker för hantering av big data, optimering för maskininlärning, analys av information och sociala nätverk, rättvisa, ansvarsskyldighet och öppenhet i inlärningssystem. Sökande måste ha ett starkt intresse för utvecklingen av den underliggande teorin, tillämpningarna och metoder för att renodla kunskap från stora komplexa datasätt.

De annonserade positionerna finansieras av Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP), Sveriges största individuella forskningsprogram, och av ett ambitiöst 5-årigt European Research Council (ERC) Advanced Grant med titeln REBOUND, som syftar till att studera fenomenen polarisation och ekokamrar i onlinemedier och utveckla metoder för att mildra dessa fenomen. Finansiering ges också av det europeiska H2020-projektet SoBigData ++.

Postdoktortjänsterna innefattar forskning både individuellt och i team samt deltagande i forskningsprojekt och interaktion med fakulteten, postdoktorer och studenter. Möjligheter att förbättra viktiga färdigheter, såsom forskningsledning, undervisning och skrivande av bidragsförslag kommer också att ges.

 Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid.
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö.
 • Möjlighet att ingå i en etablerad och ambitiös forskargrupp.
 • Möjligheter att samarbeta med ett nätverk av ledande forskargrupper i Europa och internationellt.

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Framgångsrika kandidater förväntas ha en doktorsexamen från en välkänd institution. De förväntas ha vision, ambition och passion för forskning och meriter gällande publikationsrapporter i toppkonferenser och tidskrifter inom datavetenskap, maskininlärning och/eller artificiell intelligens. De bör vara angelägna att delta i handledning av doktorander- och MS-studentprojekt.
Vi är särskilt intresserade av kandidater med flera kompletterande färdigheter, som t.ex. teoriutveckling och applikationskompetens.

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Vetenskaplig skicklighet.
 • Pedagogisk förmåga.
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet.
 • Samarbetsförmåga samt förmåga att arbeta självständigt. 

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Ett forskningsuttalande som beskriver ditt forskningsområde, prestationer och forskningshöjdpunkter, såväl som din vision och din framtida forskningsagenda. Max fyra sidor lång.
 • Kontaktinformation till minst två referenspersoner

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer J-2023-0755
Kontakt
 • Aristides Gionis, argioni@kth.se
 • Anna Olanås Jansson, annaoj@kth.se
Publicerat 2023-03-15
Sista ansökningsdag 2023-04-05

Tillbaka till lediga jobb