Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad vid KTH

Arbetsuppgifter

Du kommer arbeta inom ett forskningsprojekt som undersöker hur digitalisering påverkar infrastrukturella system. Vi söker dig som vill studera teknikspridning och innovationsprocesser inom en samhällskritisk infrastruktur: den kommunala vatten- och avloppssektorn (VA). Infrastrukturen är gammal och i behov av både underhåll och förnyelse, samt utmanas av klimatkrisens effekter och socio-ekonomiska förändringar ( boendemönster). Innovationsunderskott och komplexa institutionella ramar är andra utmaningar.

I detta forskningsprojekt kommer vi studera tidigare innovationsprocesser i VA-sektorn för att lära av historien. Vårt projekt kommer att ge politiska beslutsfattare och verksamhetschefer historiskt förankrade insikter som hjälper dem att initiera innovationsdrivna förändringsprocesser mot en mer hållbar och digitaliserad VA-sektor.

Du kommer arbeta tillsammans med två seniora forskare och våra samarbetspartners i en utåtriktad forskningsverksamhet. Tjänsten är knuten till avdelningen för Historiska Studier av teknik, vetenskap och miljö vid KTH, en av Europas främsta akademiska miljöer inom teknikhistoria, STS och miljöhumaniora.  Vårt projekt ingår i forskningsprogrammet Mistra InfraMaint vilket erbjuder utbyte med andra forskare och samhällspartners.

Forskningen kommer bedrivas genom fältstudier främst vid kommunala förvaltningar och bolag i Sverige. Metoder som arkivstudier, intervjuer och fokusgrupper kommer att bli viktiga i genomförandet, samt konkreta fallstudier i den sentida historien (1980-talet och framåt). Vi tror att en framgångsrik forskare inom detta område också är intresserad av att bidra till samhällsnyttan för behovsägare.

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
  • Du har visat prov på vetenskaplig skicklighet i din forskargärning genom att genomföra och rapportera din forskning för en akademisk publik.
  • Vi tror att du har genomfört forskarstudier inom ett område som teknikhistoria, Science-Technology Studies (STS), innovations- och organisationsstudier, eller annat relevant forskningsämne från samhällsvetenskap eller humaniora.
  • Du visar prov på akademisk självständighet, med förmåga att planera och genomföra forskningsprocesser och projekt på egen hand.
  • Vi ser att du har goda kunskaper i skriftlig och muntlig kommunikation, även med icke-akademiska målgrupper, och visar intresse för frågor om forskningens samhällsrelevans, samverkan och nyttiggörande
  • Du har en god samarbetsförmåga samt är en lyssnande och nyfiken person
  • Mycket goda kunskaper i engelska språket, då det krävs i det dagliga arbetet
  • Då de empiriska undersökningarna kommer vara beroende av svenskspråkigt källmaterial och intervjustudier ser vi att tjänsten kräver goda kunskaper i svenska

Meriterande

  • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
  • Tidigare arbete med innovationsfrågor, technology assessment eller Technological Innovation Systems (TIS) är meriterande.
  • En stark merit är tidigare erfarenhet och kännedom om kommunala eller andra offentliga förvaltningar
  • Du uppvisar medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet
  • Vi ser gärna att du är pedagogiskt lagd, med förmåga till kritiskt och analytiskt tänkande
  • Eget initiativ och drivkraft uppskattas, liksom att du är en målinriktad person som vill komma framåt i din egen och projektets utveckling
  • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

  • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
  • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
  • Personligt brev med kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva denna forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål, samt annan relevant information om dig som person. Brevet bör vara max 2 sidor långt.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Tjänsten kan omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en säkerhetsprövning.

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer A-2023-3010
Kontakt
  • David Nilsson, docent, 08-7908742
  • Eva Huring, HR-handläggare, 08-7906409
Publicerat 2023-12-13
Sista ansökningsdag 2024-02-02

Tillbaka till lediga jobb