Skolan för teknikvetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

Kvantnyckeldistribution (QKD) är en väletablerad teknik för att distribuera hemliga nycklar mellan två eller flera parter för datakryptering. Inom denna tjänst kommer du att experimentellt undersöka integrationen av QKD i telekommunikationsnät, arbeta i gruppen Nonlinear and Quantum Photonics (NQP) och WACQT Quantum communication pillar som leds av professor Katia Gallo vid institutionen för tillämpad fysik. Gruppen har erfarenhet av studier och utveckling av avancerad materialstrukturering, fotoniska enheter och optiska system för informations- och kommunikationsteknik. Den huvudsakliga drivkraften är att bedriva tillämpad forskning genom att utveckla grundläggande idéer med stor potential för att revolutionera framtida fotoniska produkter och tillämpningar. Vi samordnar EU:s nationella kvantkommunikationsinfrastruktur i Sverige (NQCIS) och ansvarar för etableringen av dess huvudsakliga operativa nav i Stockholm. Inom detta ramverk letar vi efter en mycket motiverad kandidat som kommer att vara en del av experimentella demonstrationer av QKD-system i laboratoriemiljöer och av QKD-implementeringar och tester i fält över KTH, i Stockholmsområdet och på långdistanslänkar i Sverige (med ett ökat fokus på free-space QKD), i samarbete med akademiska och industriella aktörer Projektet erbjuder möjligheten att skaffa sig erfarenhet av och bidra till storskaliga systemexperiment med den senaste QKD-teknologin och arbetar med verkliga användningsfall i en internationell och kollaborativ forskningsmiljö. 

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Arbete i Stockholm med närhet till naturen  

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Forskningsexpertis inom kvantinformationsbehandling och kvantoptikexperiment, kombinerat med en meritlista av högkvalitativ vetenskaplig produktion.
 • Förmågan att arbeta självständigt och målinriktat.
 • God samarbetsförmåga 
 • God kommunikationsförmåga, och behärskar engelska i tal och skrift eftersom detta krävs i det dagliga arbetet.
 • Du ska trivas med tekniska utmaningar och experimentellt arbete, prestera bra i team och vara starkt motiverad att bedriva forskning av hög standard.

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Erfarenhet av teknologier för kvantoptik och QKD-system.
 • Medvetenhet om mångfalds- och jämställdhetsfrågor, med särskilt fokus på jämställdhet och vilja att aktivt bidra till en dynamisk, multidisciplinär och stödjande arbetsmiljö, främja samarbete, internationalisering, mångfald och lika möjligheter.
 • Pedagogisk förmåga

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla:   

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. Max 2 sidor lång. 

Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång. 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering.

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024/07/01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2024-0580
Kontakt
 • Vaishali Adya, adya@kth.se
 • Katia Gallo, gallo@kth.se
Publicerat 2024-04-20
Sista ansökningsdag 2024-05-04

Tillbaka till lediga jobb