Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för teknikvetenskap

Arbetsuppgifter

Institutionen för matematik erbjuder en två-årig tjänst som postdoktor i matematisk statistik inom MedTechLabs projektområde i bioelektronisk medicin. MedTechLabs är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum i medicinteknisk forskning som syftar till att skapa nya möjligheter för sjukvården att erbjuda patienter snabbare diagnoser och bättre behandling. Institutionen för matematik är verksam inom projektområdet i bioelektronisk medicin som är ett område i starkt utveckling som kombinerar molekylär medicin, neurologi, ingenjörsvetenskap, och dataanalys för att utveckla verktyg för diagnostik och behandling av sjukdomar.

Tjänsten som postdoktor vid MedTechLabs at syftar till att bedriva forskning inom tillämpad matematik/matematisk statistik med fokus på metoder för statistisk inferens, signalbehandling, dataanalys och maskininlärning. Det övergripande målet för projektet är att skapa en artificiell intelligens som kan interagera med nervsystemet för att autonomt diagnosticera och kontrollera inflammation. Detta sker genom utveckling av avancerade maskininlärnings- och inferens-metoder baserade på stokastiska processer, signalbehandling funktionalanalys och harmonisk analys för att identifiera inflammation genom analys av elektrisk nervaktivitet kopplad till inflammatoriska cytokiner. Forskningen kommer innebära både matematisk utveckling och analys av modeller och metoder för dataanalys, t.ex. klustringsmetoder och generativa modeller, samt praktisk implementering och analys av data från kliniska studier. 

Tjänsten innebär samarbete med forskare vid Centrum för Bioelektronisk Medicin, vid Karolinska Institutet, och med Brummer & Partners MathDataLab vid institutionen för matematik, KTH. 

Tjänsten innehåller även en mindre mängd undervisning (max 20%).

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
  • Arbete i Stockholm med närhet till naturen
  • En inspirerande forskningsmiljö inom matematik och tillämpad matematik med etablerat samarbete med Centrum för Bioelektronisk Medicin vid KI

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång (med vissa undantag för särskilda skäl såsom perioder av sjuk- eller föräldraledighet, vänligen ange om sådant skäl föreligger i ditt CV).

Vi söker en kandidat som under de senaste tre åren avslutat sin forskarutbildning inom matematik, tillämpad matematik, signalbehandling, datavetenskap, eller nära angränsande ämnesområde. Doktorsexamen krävs och ska ha erhållits (eller vara planerad att erhållas) innan startdatum för tjänsten.

Meriterande

Den sökande ska ha en stark bakgrund inom matematisk analys av metoder för dataanalys och praktisk erfarenhet därav. Den sökande ska också ha erfarenhet av programmering och implementering i Python eller MatLab. Den sökande ska vara starkt motiverad, ha förmåga att arbeta såväl självständigt som i samarbete med medlemmarna i forskargruppen, och ha god kommunikationsförmåga. Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet

Färdigheter i svenska eller erfarenhet av medicinska tillämpningar är inget krav.

Stor vikt kommer att läggas vid vetenskaplig skicklighet samt personliga egenskaper och personlig lämplighet. Meriterande är även samarbetsförmåga, självständighet, och pedagogisk förmåga, samt erfarenhet av tvärvetenskapliga projekt.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

  1. CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
  2. Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
  3. Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång.
  4. Kortfattad motivering till varför du vill arbeta med projektet, max 1 sida.
  5. Två rekommendationsbrev, med ämne: “MedTechLabs Letter of recommendation” skickas till jobs@math.kth.se

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Anställningarna är tidsbegränsade, 1+1 år heltidsanställningar som postdoktor/forskare med start 1 juli 2021 eller enligt överenskommelse.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 juli 2021 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2020-1694
Kontakt
  • Professor Henrik Hult, hult@kth.se
Publicerat 2020-12-16
Sista ansökningsdag 2021-01-20

Tillbaka till lediga jobb