Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för teknikvetenskap

Projektbeskrivning

Forskarutbildningsämne: Biologisk fysik

Superupplöst mikroskopi genomgår en revolution inom hastighet och spatiell upplösning vilket möjligör nya upptäckter inom livsvetenskaperna. Forksningen inom Ilaria Testas grupp vid den internationella forskningshuben för livsvetenskap i Stockholm SciLifeLab vid KTH, fokuserar på att flytta gärnserna inom högupplöst fluorescensmikroskopi genom att använda nya koncept inom mikroskopi, biofysik och bioteknik. Gruppen planerar och designar nu ett nytt mikroskop för högupplöst volumetrisk avbildning i 3D av hjärnceller och vävnadsprover och vi letar nu efter en student som är intresserad av att anta denna utmaning tillsammans med våra mer erfarna forskare. Projektet kommer innefatta experimentellt arbete som att bygga optiska och elektroniska system (mikroskopet) och kommer också kunna utvidgas till att innefatta theoretiskt arbete såsom simulering och matematisk modellering av ljusmöster och fotoväxling enlingt studentens intressen och önskemål.

Handledning: Doktoranden kommer att handledas av: Univ lektor Ilaria Testa

Vi erbjuder

  • Möjligheten att doktorera i en dynamisk, internationell forskarmiljö i samarbete med industrin och framstående universitet världen över Läs mer
  • En arbetsplats med många anställningsförmåner och månadslön enligt KTH: s avtal för doktorandlöner.
  • Forskarutbildning vid ett lärosäte som är aktivt och stöttande i frågor som rör t.ex. arbetsvillkor, jämställdhet och mångfald samt studiemiljö.
  • Arbete och studier i Stockholm med närhet till natur och hav.
  • Vår grupp arbetar vid den internationella vetenskapliga navet för livsvetenskap i Stockholm SciLifeLab vilket ger möjlighet att lära sig om de mesta avancerade metoderna inom livsvetenskap i en verkligt tvärvetenskaplig atmosfär.

Behörighet för antagning

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:

  • avlagt en examen på avancerad nivå,
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
  • Krav på engelska motsvarande Engelska B/6, läs mer här.
  • Studenterna vi söker har en ingenjörs- och/eller fysikbakgrund och ett genuint intresse inom områden som mikroskopi, elektronik och signalbehandling. Tidigare erfarenheter inom mikroskopi är en stor fördel.

Urval

För att lyckas med dina doktorandstudier på KTH behöver du vara målinriktad och ihärdig i ditt arbete. Vid urval av de sökande bedöms förmågan att:

  • självständigt driva sitt arbete framåt,
  • kunna samarbeta med andra,
  • ha ett professionellt förhållningssätt,
  • analysera och arbeta med komplexa frågor och
  • tackla problem med ett kreativt och nyfiket förhållningssätt.

Efter behörighetskraven kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper och personlig lämplighet.

Målexamen: Doktorsexamen

Information om antagning och anställning

Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En anställd doktorand kan i begränsad omfattning (högst 20 %) utföra vissa arbetsuppgifter inom t.ex. utbildning och administration. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Doktorandsektionen (Tekniska högskolans studentkår)

Du hittar kontaktuppgifter till doktorandsektionen på sektionens webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Ansökan ska ha följande innehåll

  • CV med relevanta professionella erfarenheter och kunskaper.
  • Ansökningsbrev med en kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskarstudier, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. (Max 2 sidor)
  • Kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier och intyg på uppfyllda språkkrav (se ovan). Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumentet inte är utfärdade på ett av dessa språk.
  • Representativa publikationer eller tekniska rapporter. För längre dokument, bifoga gärna en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt
Löneform Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2021-0133
Kontakt
  • Univ lektor Ilaria Testa, testa@kth.se
Publicerat 2021-02-11
Sista ansökningsdag 2021-04-07

Tillbaka till lediga jobb