Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Arbetsuppgifter

Vattenbrist och begränsade energiresurser är globala utmaningar som kräver innovativa lösningar. Eutektisk fryskristallisation (EFC) är en ny teknik som kan användas för att samtidigt utvinna rent vatten och salter ur koncentrerade saltlösningar. Denna teknik har potential att leda till mer energieffektiva och miljövänliga processer där vatten kan återvinnas och avfall minimeras. Hittills har EFC främst studerats i laboratorie- och pilotskala, men den första fullskaleanläggningen har nyligen byggts i Sydafrika. Det finns ett behov av fördjupad forskning för att nödvändig kunskap och förståelse för teknologin skall utvecklas, och för att EFC ska nå sin fulla potential.

Detta projekt syftar till att undersöka denna speciella typ av kristallisationsprocess, med målet att öka den grundläggande kunskapen om exempelvis kinetiken för kärnbildning och kristalltillväxt, mekanismer för inkorporering av orenheter i kristallerna, och hur oönskad isbildning kan undvikas. Två fallstudier från industrin, med olika systemsammansättningar och förhållanden, kommer att studeras. Projektet kommer att stödjas av en industriell referensgrupp och även kopplas till ett samarbetsprojekt tillsammans med universitetet i Kapstaden inriktat på kristallisation för resursåtervinning.

Denna tjänst är en heltidstjänst på ett år med möjlighet till förlängning i ytterligare ett år. Startdatum är öppet för diskussion men vi ser gärna att tjänsten tillsätts så snart som möjligt. Projektet finansieras av Formas.

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång (med vissa undantag för särskilda skäl såsom perioder av sjuk- eller föräldraledighet, vänlige ange om sådant skäl föreligger i ditt CV)
  • En doktorsexamen i kemi, kemiteknik eller relaterat ämnesområde
  • Starka akademiska meriter och vetenskaplig skicklighet
  • Mycket god skriftlig och muntlig kommunikationsförmåga på engelska
  • Mycket goda laborativa/ instrumentella färdigheter.

Meriterande

Expertis inom kemiteknik och separationsprocesser är meriterande, i synnerhet kristallisation, samt erfarenhet av att använda dessa kunskaper för att utveckla industriellt applicerbara processer. Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet är även meriterande.

Personliga egenskaper

Vi söker motiverade individer som kan bidra med egna idéer samt som kan jobba både självständigt och som del av en grupp. Utöver det ser vi att du som söker har ett analytiskt förhållningssätt, en pedagogisk förmåga samt besitter en nyfikenhet, ett driv och förmågan att upprätthålla en välordnad arbetsmiljö.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla:

  1. CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
  2. Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
  3. Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-06-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2021-0443
Kontakt
  • Kerstin Forsberg, universitetslektor, +46 8 790 64 04, kerstino@kth.se
  • Michael Svärd, forskare, micsva@kth.se
Publicerat 2021-03-17
Sista ansökningsdag 2021-04-13

Tillbaka till lediga jobb