Skolan för teknikvetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

Denna postdok är knuten till Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE, wise- materials.org). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen på materialvetenskap i Sverige någonsin och kommer att omfatta stora satsningar vid Sveriges främsta universitet under loppet av 10 år. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap.

 Material med organiserade vätske-vätskegränssnitt är ett relativt nytt koncept och kommer sannolikt att spela en stor roll i en rad tillämpningar. Detta projekt kommer att fokusera på ”Liquid-Infused Materials (LIMs)” (Yasuga et al, Nature Phys, 17, 2021), som använder en periodisk struktur för att låsa in vätskedroppar. I detta projekt kommer vi att låsa fast en reaktiv vätskefas och exponera systemet för ett flöde av CO2-rik gas. Målet är att utvärdera CO2-uppfåningskapaciteten hos materialet samt jämföra prestandan med befintliga metoder för CO2 uppfånging. Mer specifikt är din uppgift att bestämma masstransport och reaktionshastigheter för olika LIM. Detta kräver kvantifiering av gasflödet till gränsytan, reaktionsprocesser vid gränsytan och diffusion av reaktanter. Din andra uppgift är att bygga en prototyp av LIM får CO2 uppfångning. För att utföra dessa uppgifter är det nödvändigt att kombinera numeriska simuleringar av flerfasflöden i porösa medier med experimentella metoder.

Unga forskare som rekryteras till WISE-programmet kommer att ingå i WISE Forskarskola, ett ambitiöst rikstäckande program med seminarier, kurser, forskningsbesök och andra aktiviteter för att främja ett starkt multidisciplinärt och internationellt nätverk mellan doktorander, postdoktorer, forskare och näringsliv.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Arbete i Stockholm med närhet till naturen
 • En del av WISE

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Vetenskaplig skicklighet
 • Pedagogisk förmåga
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet
 • Samarbetsförmåga
 • Självständighet
 • Projektet omfattar numeriska simuleringar och experimentellt arbete; erfarenhet av båda är meriterande men inte nödvändigt. Det är särskilt meriterande om du har erfarenhet av experimentellt arbete inom materialvetenskap relaterat till koldioxid-uppfångning eller inom strömningsmekanik relaterat till mass/värmeöverföring av reaktiva flöden. Du kommer sedan i samarbete med andra postdoktorer och doktorander att genomföra de numeriska simuleringarna. Kandidater med bakgrund inom numeriska simuleringar av flerfasflöden, porösa medier och reaktiva flöden är också relevanta för denna tjänst. Du kommer sedan i samarbete att genomföra experiment relaterade till masstransport i LIMs.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång. 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst tre år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Så snart som möjligt eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2023-0083
Kontakt
 • Shervin Bagheri, professor, E-post:shervin@mech.kth.se
Publicerat 2023-01-18
Sista ansökningsdag 2023-02-20

Tillbaka till lediga jobb