Skolan för teknikvetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

Vi omges av icke-Newtonska vätskor i vår vardag, bade i naturen och inom olika industritillämpningar. Komplexa vätskor strömmar ofta på annorlunda och oväntade sätt jämfört med Newtonska vätskor såsom vatten (tänk t.ex. handsprit), och mycket är fortfarande okänt inom deras interaktion med ytor. Genom projektet MUCUS som är finansierat av Europeiska Forskningsrådet (ERC) vill vi förbättra förståelsen av dessa fenomen särskilt för viskoelastiska och flytspänningsvätskor (yield-stress fluids).

Som en del av ERC-projektet annonserar vi nu en experimentell postdoktortjänst för att kunna studera hur en droppe beter sig på ytor beroende på vätningsvinkel, struktur och topologi, framförallt när de icke-Newtonska egenskaperna varieras. Genom att kombinera experiment med numeriska simuleringar som också görs inom forskargruppen kan forskningen få ett stort genomslag. Den här grundforskningen kan komma till nytta på manga sätt, både för många industrier som jobbar med komplexa vätskor, och genom att förbättra modelleringen av naturkatastrofer såsom lerskred och laviner.

Syftet med det annonserade projektet är att expandera våra experimentella aktiviteter inom icke-Newtonska vätskor. Vi är intresserade av vätning, impaktbeteenden och glidning av en vätskedroppe på ytor, samt kontaktlinjehysteres. Det finns även möjligheter att studera väggbundna flöden och multifasflöden.  Det finns olika mättekniker i Strömningsfysiklaboratoriet som kandidaten kan välja att jobba med, att modifiera ytor i mikro- och makroskala, samt utföra optiska och icke-optiska mätningar (höghastighetskameror, OCT, PIV, MRI-utrustning).

Projektet kommer att göras i nära samverkan med andra grupper inom strömningsfysiklaboratoriet (Fredrik Lundell, Shervin Bagheri), och kandidaten kommer att samverka med andra forskare inom FLOW och vårt internationella nätverk från EU-projektet YIELDGAP som omfattar bland annat experimentella grupper från Italien, Frankrike, England och Schweiz som alla jobbar med icke-Newtonska vätskor.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • En doktorsexamen inom ett relevant område (mekanik, strömningsmekanik, tillämpad fysik eller liknande), och goda kunskaper i engelska muntligt och skriftligt eftersom jobbet kräver det
 • Vetenskaplig skicklighet

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Dokumenterad erfarenhet av experiment, gärna med komplexa vätskor och/eller vätning
 • Sökande ska vara starkt motiverad för forskning, och ha förmågan att arbeta både självständigt och tillsammans med andra.
 • Samarbets- och kommunikationsförmåga är viktiga egenskaper, och du förväntas vara medveten om mångfalds- och likabehandlingsfrågor, med särskilt fokus på jämställdhet. 
 • Pedagogisk förmåga

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 juni 2023, eller enligt överrenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2023-0530
Kontakt
 • Outi Tammisola, Professor, E-post:outi@mech.kth.se
Publicerat 2023-03-29
Sista ansökningsdag 2023-04-28

Tillbaka till lediga jobb