Skolan för teknikvetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

Den postdoktorale forskaren kommer att genomföra experimentella (och om lämpligt och möjligt numeriska) studier av olika typer av flödesinstabiliteter både inom gränsskikt som utvecklas på roterande koner av olika skärpa och inom ett excentrisk Taylor-Couette-Poiseuille (eTCP) flöde för studier av flödesinstabilitet och övergång till turbulens. Båda uppställningar existera redan i vår lab. Den förra har producerat ett antal publikationer (t. ex: Ref1, Ref2, Ref3), medan den andra är klar för användning och har producerat preliminära flödesvisualiseringar. För projektet kommer mätningar att utföras med ett flerkomponents LDV-system och stereoskopisk PIV, varför erfarenhet av experimentell strömningsmekanik är avgörande. Linjär stabilitetsanalys och numeriska simuleringar planeras också för lämpliga kandidater. Detta projekt kommer att möjliggöra direkta jämförelser mellan experiment, simulering och teori för en bättre förståelse av centrifugaldrivna instabiliteter i strömningar i roterande konfigurationer, särskilt i övergångs- och turbulenta regimer.

Projektet är ett samarbete mellan Ramis Örlü (OsloMet och KTH), Philipp Schlatter (FAU Erlangen och KTH), och Rebecca Lingwood (KTH).

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Arbete i Stockholm med närhet till naturen

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Utmärkt muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska då detta kommer att krävas i det dagliga arbetet.
 • Relevanta inlämnade/publicerade arbeten inom området strömningsmekanik.

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • En lämplig bakgrund för denna tjänst skulle vara en inom Mechanical/Aerospace Engineering med inriktning mot experimentell strömningsmekanik inom området övergång och turbulens. Kunskaper om beräkningsmetoder kommer att vara meriterande.
 • Sökande ska ha förmåga att arbeta självständigt och utföra kritisk analys samt ha god samarbetsförmåga och kommunikativ förmåga. Denna punkt är viktig eftersom de huvudsakliga handledarna finns i Oslo, Erlangen och Cambridge, samtidigt som de är knutna till KTH, men (professor emeritus) P. Henrik Alfredsson kommer också att vara involverad i projektet och är placerad i Stockholm.
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet, kunskap och publikationslista (inkl. PDF av doktorsavhandlingen).
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare högskolestudier. Översättningar till engelska, svenska eller tyska om originaldokumenten inte har utfärdats på något av dessa språk.
 • Motivationsbrevet ska innehålla en kort redogörelse för varför du vill forska, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. Max två sidor långa.
 • Kontaktinformation för minst två referenser (lägg inte till referensbrev). 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). Notera att ansökningar kommer att utvärderas löpande under ansökningstiden.

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2023-1322
Kontakt
 • Ramis Örlü, orlu@kth.se
 • Philipp Schlatter, pschlatt@kth.se
Publicerat 2023-08-30
Sista ansökningsdag 2023-10-06

Tillbaka till lediga jobb