Skolan för elektroteknik och datavetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

Trådlös teknologi har utvecklats i fem generationer, men behovet av högre effektivitet och tillförlitlighet tar aldrig slut. Vårt 6G-forskningsmål är att identifiera nya banbrytande algoritmer och protokoll som kan möjliggöra morgondagens trådlösa applikationer och tjänster. I detta postdoc-projekt kommer du att bidra till 6G-teoribildningen och etablera dig i den internationella framkanten. Några möjliga forskningsområden är mobilitetshantering i millimeter- och terahertzkommunikation, integrerad kommunikation och avkänning, ultramassiv och distribuerad MIMO och semantisk kommunikation. Vi tror att en framgångsrik postdoc-period bygger på dina nuvarande färdigheter men utökar dem genom att anta nya forskningsutmaningar och använda nya metoder.

Forskningen kan sträcka sig över de fysiska, MAC- och nätverkslagren. Metoder och teori för nätverk, kommunikation, maskininlärning, signalbehandling och optimering kommer sannolikt att spela en viktig roll. Vi söker dock inte antennsingenjörer.

Forskningen kommer att utföras vid avdelningen för kommunikationssystem vid EECS-skolan, under ledning av Prof. Emil Björnson (IEEE Fellow) och gästprofessor Marina Petrova.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Du måste uppfylla minimikraven nedan och kommer utvärderas utifrån de angivna meriterande kvalifikationerna.

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Forskningsskicklighet bevisad genom att publicera minst tre artiklar i vetenskapliga tidskrifter som tillhör toppskiktet i ditt område.
 • Goda kunskaper i engelska språket, både muntligt och skriftligt, då detta krävs i det dagliga arbetet.

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Sökande som är nyligen disputerade eller beräknas disputera innan anställningsbeslut fattas.
 • Vi söker en motiverad forskare med god samarbetsförmåga som kan arbeta självständigt, bidra till forskargruppen med ny kunskap och handledning samt vara en förebild för doktorander. Väl utvecklad analytisk och problemlösningsförmåga är ett krav.
 • Forskningen förväntas använda metodik och teori kring nätverk, kommunikation, maskininlärning, signalbehandling och optimering. Dokumenterad erfarenhet av att bedriva forskning inom dessa områden är meriterande, särskilt genom att ha publicerat minst tre artiklar i vetenskapliga tidskrifter av högsta klass (IEEE-transaktioner eller motsvarande).
 • För KTH och forskargruppen är medvetenhet om mångfald, jämställdhet och likabehandlingsfrågor viktigt.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

För att komma i fråga måste ansökan innehålla:

 1. CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 2. Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 3. En kort redogörelse för varför du vill forska, dina akademiska intressen inom forskningsprojektets ram och hur de förhåller sig till dina tidigare studier och framtida mål. Max två sidor långt.
 4. En lista över dina fem mest meriterande vetenskapliga artiklar. För varje artikel ska du kortfattat förklara på vilket sätt din artikel bevisar dina vetenskapliga färdigheter och vad du bidragit med till artikeln. Minst tre av artiklarna måste publiceras i vetenskapliga tidskrifter som tillhör toppskiktet inom ditt område (se kravlistan ovan). 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst tre år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Kista
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer J-2024-0902
Kontakt
 • Emil Björnson, Professor, emilbjo@kth.se
 • Anna Olanås Jansson, HR, annaoj@kth.se
Publicerat 2024-04-12
Sista ansökningsdag 2024-06-10

Tillbaka till lediga jobb