Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för teknikvetenskap

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Arbetsuppgifter

Vi söker upp till två postdoktorer för forskning inom kärnkraftssäkerhet.
De utvalda kandidaterna kommer att ansluta sig till avdelningen för kärnkraftssäkerhet som forskar om de väsentliga riskdominerande termohydrauliska fenomen och olycksförlopp i nuvarande och kommande kärnkraftreaktorer.
Avdelningen utför även säkerhetsanalys, inklusive analys av konstruktionsbaserade olycksscenarier och svåra haverier med tonvikt på lättvattenreaktorer.
Tjänsterna är relaterade till följande ämnen:

 • svåra haverier i lättvattenreaktorer och
 • termohydraulik för framtida reaktorer.

Arbetet innebär experimentell och beräkning/analytisk studie av (i) härdsmältans penetration i en förvärmd porös härdrestgrusbädd och spridning av härdsmältan under vatten, vilka är viktiga fenomen för svåra haverier i lättvattenreaktorer; och (ii) naturlig konvektion och värmeöverföring i smält Bly/Bly-Vismut Eutektisk (LBE)/salt-kylda system, vilket är avgörande för utformningen av säkerhetssystemen generellt och kylsystemet för resteffekter i synnerhet för somliga framtida reaktorer (Gen-IV) såsom bly kylda snabbreaktorer (LFR) och smält saltreaktorer (MSR).

Vi erbjuder

 • en internationell arbetsplats.
 • ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en            hållbar framtid.
 • kollegor med höga ambitioner i en öppen, nyfiken och dynamisk miljö.
 • möjlighet till samarbete med flera internationellt framgångsrika grupper, vilket ger dig möjlighet att utveckla din forskning och nå din fulla potential. 

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång.

  De utvalda kandidaterna skall ha utmärkta forsknings- och publiceringsresultat.
  Väl utvecklade analytiska färdigheter och färdigheter i problemlösning är ett krav. Vi söker starkt motiverade personer, som kan arbeta självständigt, liksom inom en forskargrupp. Goda kunskaper i engelska i tal och skrift är nödvändiga för att publicera och presentera forskningsresultat.

        Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Meriterande

 • Vetenskaplig skicklighet.
 • Pedagogisk förmåga.
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet
 • Samarbetsförmåga.
 • Självständighet.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska innehålla följande:

 • CV inklusive professionella erfarenheter och kunskaper och publikationslista.

 • Kopior av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumenten inte är utfärdade på ett av dessa språk.

 • Kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskningsstudier, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare erfarenheter och framtida mål; max två sidor lång.

 • Tre representativa publikationer eller tekniska rapporter: dokument inte längre än tio sidor vardera. För längre dokument (t ex avhandlingar), bifoga en sammanställning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten. 

 • Kontaktinformation till två referenspersoner.

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Jämställdhet, mångfald och avståndstagande från alla former av diskriminering är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2020-0814
Kontakt
 • Docent, Walter Villanueva, walterv@kth.se
 • Professor Pär Olsson, Prefekt fysik, polsson@kth.se
Publicerat 2020-06-03
Sista ansökningsdag 2020-08-14

Terug naar vacatures