Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Avdelningen Tillämpad fysikalisk kemi vid Institutionen för Kemi söker nu en postdoktor som kommer att arbeta med professor István Furó.

Tjänsten är placerad vid Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH) på KTH.

Arbetsuppgifter

Cellulos och hemicellulos (och dessutom även lignin) är enkla vad gäller deras atomära sammansättning men visar en förbluffande variation vad gäller egenskaper. Som material innehåller de ofta vatten och olika aspekter av deras beteende, både makroskopiskt och molekylärt, beror på vatteninnehållet på att ett sett som vi inte förstår.

Nu söker vi en postdoktor som kommer att studera vattnets grundläggande roll i cellulosa material både i deras naturliga tillstånd (cellvägg) men också som tillverkad material inkl kompositer. Huvudmetoden blir fastfas-NMR spektroskopi, som ska stödjas av spridningsexperiment och molekyldynamiksimuleringar i samarbete med andra forskare och forskargrupper, huvudsakligen inom Wallenberg Wood Science Center.

Vi söker kandidater med god erfarenhet och kunskaper med NMR spektroskopi och en viss erfarenhet med fastfas-NMR. Vi har bra tillgång till NMR-utrustning inkl en högfältsinstrument som planeras att bli inskaffad i nära framtid.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen inom fysikalisk kemi eller materialkemi eller i ett närliggande ämne, eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Erfarenhet och expertis inom NMR spektroskopi inkl fastfas-NMR.
 • Bra kommunikationsförmåga på engelska (muntlig och skriftlig), då det krävs i det dagliga arbetet.

Personliga egenskaper

Vi söker dig som kan arbeta effektivt som en del av ett litet forskarteam, men även i samarbete med andra grupper. Du har analytisk förmåga, god förmåga att arbeta självständigt samt kan ta egna initativ i ditt arbete. Vi ser gärna att du även har pedagogisk förmåga samt är kreativ.

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Erfarenhet och expertis inom spridningsexperiment och molekyldynamiksimuleringar.
 • Programmeringskunskaper t ex i Python.
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet

 

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla:

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. Max 2 sidor lång.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Senast 2023-10-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2023-0798
Kontakt
 • István Furó, professor, furo@kth.se
Publicerat 2023-05-10
Sista ansökningsdag 2023-06-12

Terug naar vacatures