Skolan för teknikvetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

Institutionen för Matematik på KTH välkomnar ansökningar till en postdoktortjänst. Postdoktortjänsten är inriktad mot forskning inom kombinatorik, handledd av Katharina Jochemko.  Av särkilt intresse är frågor relaterade till kombinatoriska, algebraiska och geometriska egenskaper av gitterpolytoper och relaterade enumerativa frågeställningar.

Institutionen för Matematik vid KTH erbjuder en forskningsmiljö av hög klass inom ett brett spektrum av matematiska ämnen. Postdoktorn kommer vara del av en mycket aktiv forskningsgrupp i kombinatorik inom Avdelning för Algebra, Kombinatorik och Topologi.

Tjänsten är en tidsbegränsad tvåårig heltidstjänst och kan inkludera upp till 20% undervisning (vilket ungefär motsvarar undervisning av en masterkurs per år). Tjänsten är finansierad av Verg Stiftelsen. I finansieringen finns stöd för resor.  Startdatum är 1 September 2024, eller ett överenskommet datum.

Vi erbjuder

 • En interaktiv forskarmiljö med fokus på kombinatorik och relaterade ämnen. 
 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Arbete i Stockholm med närhet till naturen

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Vi söker en kandidat som har avslutat sin forskarutbildning inom geometrisk/enumerativ/algebraisk kombinatorik, diskret/algebraisk/konvex geometri, kombinatisk optimering eller angränsande ämnesområde. Doktorsexamen krävs och ska ha erhållits innan startdatumet för tjänsten.  Kandidaten ska visa stark motivation inom forskningsarbete och förmåga att arbeta så väl ensam som tillsammans med andra forskare.  

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Stor vikt kommer att läggas vid vetenskaplig skicklighet, personlig lämplighet samt en medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet. Meriterande är även samarbetsförmåga, självständighet, och pedagogisk förmåga.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång
 • Forskningsportfolio (max 2 sidor lång).
 • Ett rekommendationsbrev skickas till jobs@math.kth.se med ämne ”S-2024-0763”

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2026-09-30
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2024-0763
Kontakt
 • Katharina Jochemko, jochemko@kth.se
Publicerat 2024-05-14
Sista ansökningsdag 2024-06-10

Tillbaka till lediga jobb