Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för teknikvetenskap

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Forskningen och undervisningen som bedrivs vid fysikinstitutionen omfattar aktuella ämnen inom grundforskning (kondenserade materiens fysik, kärn-, partikel- och astropartikelfysik) samt tillämpningar såsom medicinsk bildåtergivning, kärnenergiteknik och kärnkraftsäkerhet.

Bakgrund

Vi söker en tekniker till institutionens laboratorium. Arbetet kommer att utföras både vid avdelningen för Kärnenergiteknik och KTH Rymdcenter.

Kärnenergiteknik

Avdelningen för kärnenergiteknik forskar på och utvecklar framtida generationers kärnteknik samt arbetar med frågeställningar rörande dagens reaktorer. Den experimentella verksamheten fokuserar i dagsläget på forskning om superkritiska reatorer, om blykylda system samt på utveckling av avancerade bränslen. Två viktiga delar av infrastrukturen är en slinga för forskning om vatten under höga tryck och temperaturer, samt bränslelaboratoriet. Som tekniker kommer du arbeta med dessa två verksamheter samt med utveckling, installation och drift av nya experiment.

KTH Rymdcenter

Centret bildades år 2014 för att samordna och synliggöra rymdforskning som utförs vid KTHs olika skolor. Som en del i arbetet byggs ett Rymdtekniklaboratorium upp, där forskare och rymdindustri kan utföra nödvändiga tester innan satelliter skickas upp. Den största pjäsen i Rymdtekniklaboratoriet är en termisk vakuumkammare som ska användas för att utföra termiska cyklingar i vakuum. Som tekniker kommer du att sköta denna vakuumkammare och det kringliggande renrummet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som börjar med en provanställning på upp till 6 månader.

Arbetsuppgifter

Som tekniker kommer du att

 • Förbereda tester i experimentanläggningarna.
 • Arbeta med reparation, service och kalibrering av trycksatta system
 • Utföra verkstadsarbete
 • Upprätta och uppdatera rutiner för arbete med den termiska vakuumkammaren. Detta inkluderar även rutiner för att arbeta i renrummet samt utbildning av användande forskare, företag och studenter.
 • Ta emot bokningar och schemalägga tester

Eftersom en del tester pågår dygnet runt kan visst jourarbete förekomma.

Kvalifikationer

Sökande ska ha följande kvalifikationer:

Erfarenhet av:

 • Verkstadsarbete
 • Trycksatta system
 • Elektriska system
 • Att läsa och förstå ritningar

Utöver det:

 • Tala svenska
 • Kunna uttrycka dig i tal och skrift på engelska
 • Datorvana

Dessutom anses det meriterande om sökande har erfarenhet av:

 • Svetsning
 • Mät- och reglersystem

Personliga egenskaper

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper och söker vi dig som är praktiskt lagd, noggrann och strukturerad. Arbetet kräver också ett visst säkerhetstänk, då du kommer att arbeta med såväl hög- som lågtryckssystem, samt höga och låga temperaturer. Eftersom du kommer att arbeta nära forskare och industripartners behöver du ha god samarbetsförmåga. Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fysikinstitutionen erbjuder en omväxlande arbetsplats med goda möjligheter till vidareutveckling. Du kommer delta i både tillämpad och grundforskning och få möjlighet att lära dig mycket i samarbete med de olika forskarlagen. Du kommer arbeta med världsledande forskare i nationella såväl som internationella projekt.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida. 

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista dagen för ansökningsperioden.

Ansökan ska innehålla följande dokument i PDF-format:

 • Ett personligt brev på upp till 2 sidor, inklusive en redogörelse för din verkstadserfarenhet och dina skäl för att söka om denna tjänst.
 • Ett CV

Vid tillsvidareanställning tillämpar KTH 6 månaders provanställning.

Övrigt

Jämställdhet, mångfald och avståndstagande från alla former av diskriminering är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Fast stilling
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2019-1126
Kontakt
 • Pär Olsson, +46 737 650 538, polsson@kth.se
 • Christer Fuglesang, cfug@kth.se
 • Mark Pearce, +46 73 642 39 29, pearce@kth.se
Publicerat 2019-06-26
Sista ansökningsdag 2019-09-20

Tilbake til ledige stillinger