Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för teknikvetenskap

Arbetsuppgifter

Svarta hål och neutronstjärnor erbjuder en inblick i extrema fysikaliska miljöer och förhållanden som inte kan återskapas på jorden. Eftersom dessa himlakroppar är för små och för avlägsna för att kunna avbildas direkt härrör vår kunskap från studier av den högenergetiska strålningen (t.ex. röntgenstrålning) som de avger, samt från spektral- och tidmätningar. Tolkningar för strålningens uppkomst är ofta modellberoende vilket i slutändan begränsar vår kunskap. Ett nytt tillvägagångssätt är att mäta röntgenstrålningens polarisering. Denna typ av observationer skiljer sig systematiskt från de som regelbundet genomförs idag, och de kan användas för att särskilja mellan konkurrerande strålningsmodeller som oberoende av varandra kan förklara tidigare mätresultat.

En av astrofysikens höjdpunkter under detta decennium blir att etablera röntgenpolarimetri som en ny standardmetod för studier av högenergistrålningen från universum. Vår grupp vid KTH utvecklar röntgenpolarimetrar för astrofysik, och vi har gjort banbrytande observationer av himlakroppar från en stratosfärisk ballongplattform. Vi förbereder nu en vidareutveckling av instrument för att tillåta observationer från en satellit i omloppsbana runt jorden.


Ett antal optimeringar och avvägningar behövs för att omvandla ett ballongbaserat instrument till ett som kan fungera i rymden. En viktig aspekt är att förstå och karakterisera hur bakgrundsstrålningen i rymden kommer att påverka instrumentet. Detta projekt kommer att inbegripa simuleringsdrivna studier av det föreslagna rymduppdraget inom Geant4 - ett mjukvaruramverk som hanterar interaktioner mellan partiklar/strålning och materia. Resultaten av denna studie kommer att styra instrumentets utformning i syfte att minimera bakgrundsstrålnings inverkan på mätningarna.

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Kvalifikationer

Du ska vara antagen till utbildning på grund- eller avancerad nivå vid KTH.

• ha utmärkt kommunikationsförmåga i skriftlig och muntlig engelska
• ha goda betyg från examensnivåstudier

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Meriterande

Vi vill rekrytera en entusiastisk student som är mycket motiverad av möjligheten att påverka utformningen av ett framtida rymduppdrag. Kandidater med särskilt intresse för datorprogram och vetenskaplig dataanalys kommer att ges företräde.


Studenten kommer att behöva arbeta med programmeringsspråket C/C++, Linux-datormiljöer, Gitbaserad versionshantering och Monte Carlo-simuleringar. Tidigare erfarenhet av arbete med dessa verktyg är meriterande men är inte ett krav.
Sökanden måste vara starkt motiverad av forskning och ha god förmåga för självständigt arbete.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista dagen för ansökningsperioden

Vänligen inkludera följande dokument i din ansökan: ett CV, en kopia av ditt examensbevis, ett akademiskt intyg för studier på examensnivå, ett introduktionsbrev (högst 2 sidor lång), inklusive information om relevanta programvaruprojekt du har varit inblandad i.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 20% or according to agreement
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2020-1762
Kontakt
  • Nirmal Kumar Lyer, nkiyer@kth.se
Publicerat 2020-12-17
Sista ansökningsdag 2021-02-01

Tillbaka till lediga jobb