Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Arbetsuppgifter

Under de senaste åren har nanocellulosa utvecklats till att vara en mycket intressant byggsten i nya biomaterial. Cellulosananofibriller (CNF), med ett tvärsnitt på 5x5 nm och en längd över 1 µm, kan utvinnas ifrån olika typer av växter men vårt fokus har legat på att utvinna dem ur den svanska skogsråvaran. De anisotropa fibrillerna har ett mycket högt längs/tvärs förhållande (>200) och en mycket hög E-modul (>130 Gpa) vilket gör dem högintressanta som förstärkningsmaterial i bla kompositer. Det har också visat sig att fibrillerna kan vara mycket intressanta som funktionskemikalier vid tex papperstillverkning, speciellt om de funktionaliserats med nya reaktiva grupper eller genom att kombinera dem med andra kemikalier/nanopartiklar mha av den sk Layer-by-Layer (LbL) tekniken där omväxlande katjoniska och anjoniska polyelektrolyter/nanopartiklar kombineras för att åstadkomma process och/eller produktförbättringar.

I flertalet projekt har vi lyckats visa att tex en perjodat-oxidering av fibrillerna kan vara ett mycket intressant utvecklingsalternativ för att skapa en helt ny typ av nanomaterial som kovalent kan reagera med såväl lösta polymerer/polyelektrolyter som fasta material. De dialdehyd-innehållande fibrillerna har också visat sig kunna skapa såväl torrstyrka som våtstyrka i fiber och fibrillbaserade skummer. I orienterade försök har vi också lyckats visa att dessa fibriller kan fungera som styrkehöjande tillsatser vid papperstilleverkning.

Inom BioFunChem projektet är vårt fokus att skapa nya biobaserade funktionskemikalier för användning vid papperstillverkning eftersom det i framtiden är det helt nödvändigt att ersätta de fossilbaserade kemikaliesystem som finns idag. Det initiala arbetet kommer att fokuseras på användningen av olika typer av CNF som dessutom kan kombineras med andra biobaserade material för att uppnå önskade slutegenskaper hos olika papperskvaliteter. Arbetet kommer att ske i en tvärdisciplinär miljö inom KTH men även tillsammans med forskningsinstitutet RISE Bioeconomy.  

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen.

För denna forskartjänst är det lämpligt med en doktorsexamen i biobaserad nano-teknik och kolloidkemi för biobaserade nanomaterial. Vidare är vetenskaplig skicklighet, pedagogisk förmåga, förmåga att verka för att forskningsresultat kommer till nytta och att informera om forskning och utvecklingsarbete krav för anställningen.

Personliga egenskaper

Vi söker en person med god samarbetsförmåga och självständighet.

Meriterande 

Ytterligare kunskaper i Fiberteknologi, Polymerkemi och/eller polyelektrolytgeler kommer att betraktas som en merit vid jämförelse mellan olika kandidater. Erfarenhet av att utveckla och leda verksamhet och personal samt Kunskap om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskild fokus på jämställdhet är meriterande för anställningen

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista dagen för ansökningsperioden.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (CentralEuropean Time/Central European Summer Time).

Om anställningen 

Anställningen gäller tidsbegränsat enligt avtal - i upp till 1 år, med tillträde enligt överenskommelse.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2023-1020
Kontakt
  • Lars Wågberg, 08-7908294
Publicerat 2023-05-29
Sista ansökningsdag 2023-06-12

Tilbake til ledige stillinger