Skolan för industriell teknik och management vid KTH

Arbetsuppgifter

Vid institutionen för materialvetenskap erbjuder vi en postdoktortjänst för mikrostrukturell karakterisering och struktur-egenskapskorrelation i heterogena mikrostrukturer. De heterogena mikrostrukturerna som utvecklats i nya material eller genom nya tillverkningsprocesser (t.ex. gjutna strukturer med segregering, funktionella gradienter i sintrade material eller additivt tillverkade strukturer) kan erbjuda exceptionella egenskaper jämfört med vad som observeras i mer traditionella homogena mikrostrukturer. Heterogena materialstrukturer kännetecknas av distinkta mikrostrukturella beståndsdelar med väsentligt olika mekaniska och fysikaliska egenskaper. De makromekaniska egenskaperna hos dessa legeringar beror på kombinationen av egenskaper och interaktion mellan dessa heterogena zoner på mikroskopisk nivå. Därför en grundläggande förståelse för samspelet mellan dessa zoner under mekanisk belastning, och utvecklingen av lokala mikro/makro-töjningar och -spänningar inom mikrostrukturbeståndsdelar avgörande. Denna kunskap kan leda till design av nya legeringar och kompositer som drar nytta av den heterogena mikrostrukturen för att skapa exceptionell prestanda i lastbärande applikationer.

Tjänsten fokuserar främst på att utveckla och implementera metoder för mikrostruktur och mekanisk karakterisering av heterogena legeringar och kompositer under statisk och cyklisk belastning. Vidare kommer denna metodik att stödja förbättrad förståelse av struktur-egenskapsförhållanden för hållbara metalliska material och vidareutveckla materialmodellering med dessa resultat i samarbete med andra forskare.

Tjänsten borde vara av stort intresse för forskare inom experimentell materialvetenskap som vill utöka sin kompetens och kapacitet inom området mekanisk metallografi och mikrostruktur karakterisering. Dessutom kommer denna postdoc få möjlighet att fördjupa sina kunskaper genom nära samarbete i flera intressanta projekt som involverar industrin och storskaliga infrastrukturer.

Denna rekrytering är knuten till Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen på materialvetenskap i Sverige någonsin och kommer att omfatta stora satsningar vid Sveriges främsta universitet under loppet av 10 år. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap.

Läs mer: https://wise-materials.org

Unga forskare som rekryteras till WISE-programmet kommer att ingå i WISE Forskarskola https://wise-materials.org/graduate-school/, ett ambitiöst rikstäckande program med seminarier, kurser, forskningsbesök och andra aktiviteter för att främja ett starkt multidisciplinärt och internationellt nätverk mellan doktorander, postdoktorer, forskare och näringsliv

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
  • Arbete i Stockholm med närhet till naturen
  • Möjlighet att bygga ett nationellt och internationellt nätverk inom akademi och industri för forskning inom metalliska material.

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
  • Vetenskaplig skicklighet och forskningserfarenhet av mikrostrukturkarakterisering t.ex. SEM, TEM, EBSD och karakterisering av mekaniskt beteende hos metalliska material, t.ex. makro-/mikrodragprovning, in-situ mikromekanisk testning, etc., bevisad genom en meritlista bestående av tidskriftspublikationer och internationella konferenspresentationer.
  • Förmåga att uttrycka dig mycket väl på engelska, i tal och skrift, eftersom detta kommer att krävas i det dagliga arbetet.
  • Du arbetar självständigt med en stark förmåga att ta initiativ och driva projekt.
  • Du har en väl utvecklad analytisk och problemlösningsförmåga och gillar att ta ansvar. Du har en stark samarbetsförmåga inklusive förmåga att leda och stödja forskning.

Meriterande

  • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
  • Kunskap och erfarenhet av mikrostrukturmodellering eller mikromekanisk modellering, t.ex. Cellular Automata, CPFEM, etc. är mycket meriterande.
  • Erfarenhet av dual-beam FIB-SEM system är meriterande.
  • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet
  • Pedagogisk förmåga

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Kontaktuppgifter till fackliga representanter.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering.

Om anställningen är placerad i säkerhetsklass, krävs en godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) för att bli behörig. Information om tjänsten är placerad i säkerhetsklass ges i samband med rekryteringsprocessen.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer M-2024-1962
Kontakt
  • Peter Hedström, pheds@kth.se
  • Mohammad Hoseini Athar, smmha@kth.se
Publicerat 2024-10-11
Sista ansökningsdag 2024-11-11

Tillbaka till lediga jobb