Skolan för elektroteknik och datavetenskap vid KTH

Projektbeskrivning

Forskarutbildningsämne: Datalogi

Social robotik är ett forskningsfält som både är på stark frammarsch – med allt fler och mer avancerade människolika robotar inom t.ex. utbildning – och under stor förändring. I och med genombrottet för stora språkmodeller (LLM), som kan användas för att låta sociala robotar interagera friare och mer naturligt med människor, har användningsområdena flerdubblats. Samtidigt innebär LLM:er att utvecklare har mindre kontroll över hur robotarna kommunicerar än när de är förprogrammerade. Inte minst är det välkänt att LLM:er kan presentera felaktig eller fabricerad information. Detta behöver både utvecklare och användare förhålla sig till, särskilt inom utbildning, eftersom felaktig information kan skada inlärningen. Ett särskilt fokus för doktorandstudierna kommer att vara att undersöka och förbättra situationer där elever lär sig tillsammans med sociala robotar som inte alltid ger pålitlig information. Centrala faktorer att undersöka kommer att vara t.ex. hur elevernas bakgrund och erfarenheter av AI-användning påverkar deras tilltro till robotar samt hur robotens ordval, röst och ansiktsuttryck kan användas för att signalera hur säker den är på att den förmedlade informationen är korrekt.

Som doktorand kommer du att bedriva tvärvetenskaplig forskning som kombinerar färdigheter inom datateknik (t.ex. programmering av sociala robotar, träning av AI-modeller, dataanalys), människocentrerad design (t.ex. utformning och utvärdering av elev-robot-interaktioner) och utbildningsvetenskap (t.ex. användning av pedagogiska modeller). Forskningen kommer att genomföras i nära samarbete med forskare inom social robotik på KTH och Uppsala Universitet, och människo-centrerad AI för lärande som har omfattande internationella kontakter och nationella samarbeten, bland annat inom Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society.

Handledning: Professor Olov Engwall, Universitetslektor Olga Viberg, Bitr. universitetslektor Katie Winkle (Uppsala Universitet)

Vi erbjuder

Behörighet för antagning

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs grundläggande behörighet:

  • avlagt en examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Utöver ovanstående  finns också ett obligatoriskt krav på engelska motsvarande Engelska B/6.

Urval

För att lyckas med dina doktorandstudier på KTH behöver du vara målinriktad och ihärdig i ditt arbete. Vid urval bedöms förmågan att:

  • självständigt driva sitt arbete framåt,
  • kunna samarbeta med andra,
  • ha ett professionellt förhållningssätt,
  • analysera och arbeta med komplexa frågor och
  • läsa och skriva vetenskaplig text på engelska. 

Stor vikt kommer att läggas på tidigare studieresultat inom relevanta områden.

Efter behörighetskraven så kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper. 

Målexamen: Doktorsexamen

Information om antagning och anställning 

Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En anställd doktorand kan i begränsad omfattning (högst 20 %) utföra vissa arbetsuppgifter inom t.ex. utbildning och administration. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Vid studier som ska avslutas med licentiatexamen får den sammanlagda anställningstiden inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under två år.

Fackliga representanter

Kontaktuppgifter till fackliga representanter.

Doktorandsektionen (Tekniska högskolans studentkår)

Kontaktuppgifter till doktorandsektionen.

Ansökan 

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska ha följande innehåll

  • CV med relevanta professionella erfarenheter och kunskaper.
  • Kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier och intyg på uppfyllda språkkrav (se ovan). Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumentet inte är utfärdade på ett av dessa språk. Kopior av original ska vidimeras 
  • Representativa publikationer eller tekniska rapporter. För längre dokument, bifoga gärna en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering.

Det kan förekomma att en anställning hos KTH är placerad i säkerhetsklass. Om så är fallet för just denna anställning görs en säkerhetsprövning av sökande i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) efter samtycke. I dessa fall är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd efter säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings, rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt ök
Löneform Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer PA-2025-0393
Kontakt
  • Professor Olov Engwall, engwall@kth.se
  • Lisa Olsson HR Officer, rekrytering@eecs.kth.se
Publicerat 2025-02-13
Sista ansökningsdag 2025-03-17
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb