KTH, Skolan för elektroteknik och datavetenskap

Arbetsuppgifter

Vi söker en postdoktor för projektet ”Prediktion och koordinering i konversationell AI”, finansierat av Vetenskapsrådet och som leds av Professor Gabriel Skantze vid KTH. Projektet är en del av ett övergripande mål att utveckla system, t.ex. sociala robotar, som kan samtala med människor på samma naturliga sätt som vi interagerar med varandra. I projektet använder vi oss av inspelade samtal mellan människor och utforskar modeller som kan göra prediktioner om talarnas framtida beteende. Dessa modeller kommer vi sedan att använda för att låta en konverserande agent göra förutsägelser om när den mänskliga samtalspartnern kommer att prata och vad denne kommer att säga, för att på så sätt bättre koordinera t.ex. turtagning i samtalet. En viktig del i projektet är att analysera modellerna för att på så sätt få bättre förståelse för hur olika signaler möjliggör prediktion och koordinering i samtal.

Arbetet bygger vidare på vårt pågående och tidigare arbete kring utvecklandet av sådana modeller med hjälp av djupinlärning (se t.ex. Skantze 2017, Roddy et al 2018, och Ekstedt & Skantze 2020). Projektet involverar modellering av flera modaliteter som tal, text och blick, och det är därför en fördel om du har erfarenhet av metoder från både talteknologi och NLP. Projektet är högst tvärvetenskapligt och vi ser gärna sökande med intresse för både maskininlärning, lingvistik och psykologi.  

Arbetet kommer att äga rum vid Institutionen för tal, musik och hörsel – ett internationellt erkänt forskningslabb inom tal- och språkteknologi. Forskningen är inriktad på människoliknande kommunikation med maskiner och robotar, där ett särskilt fokus ligger på multimodal interaktion. För mer information, se https://www.kth.se/en/csc/forskning/tmh

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång (med vissa undantag för särskilda skäl såsom perioder av sjuk- eller föräldraledighet, vänlige ange om sådant skäl föreligger i ditt CV).

Sökande ska ha en doktorsexamen i ett ämne som är relevant för forskningsprojektet, så som datavetenskap, talteknologi, datorlingvistik eller kognitionsvetenskap. Arbetet kräver goda kunskaper i programmering, maskininlärning och statistisk analys. För att kunna presentera forskningen i artiklar och vid konferenser krävs även goda kunskaper i engelska (i såväl skrift som tal). Vi förväntar oss även att sökande har ett gediget intresse för talad språklig interaktion, och att doktorsavhandlingen är gjord i ett relaterat område.

Meriterande

Kandidater med tvärvetenskaplig bakgrund är särskilt välkomna att söka. Vi ser gärna att du har erfarenhet av att formulera forskningsidéer självständigt från din handledare och att se till att de genomförs. Samtidigt bör du även ha erfarenhet av att bedriva forskning i samarbete med andra. Du bör även vara medveten om mångfalds- och jämlikhetsfrågor.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

1.CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
2. Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier.    Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
3. Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning i det specifika projektet, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång.

4. Ett eller två rekommendationsbrev.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer J-2020-2807
Kontakt
  • Anna Olanås Jansson, annaoj@kth.se
  • Gabriel Skantze, skantze@kth.se
Publicerat 2020-12-11
Sista ansökningsdag 2021-01-29

Tillbaka till lediga jobb