Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna är huvudsakligen bearbetning av ett antal utvalda vedbaserade högviskösa material. Fokus är termoplasticitet och hur begreppet skall användas för högviskösa material, ett arbete som är tänkt att leda till en standardiserad metod för att bestämma termoplasticitet hos material ämnade för lågflödes-bearbetningsmetoder. Tjänsten är en del av ett projekt som är på två år; där första året är anställningen vid KTH Stockholm och andra året är anställningen på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Vid KTH kommer tjänsten att vara inom avdelningen för polymera material (med M. Hedenqvist i spetsen) inom Institutionen för fiber- och polymerteknologi. Avdelningen och specifikt gruppen Hedenqvist sysslar med bearbetning och karakterisering av både syntetiska och naturliga polymerer och kompositer. Ett huvudtema är protein och polysackarid (cellulosa etc) plast. Gruppen har också ett tema om att efterlikna naturens lösningar, till exempel nagelbandsinspirerade barriärmaterial.

På Chalmers kommer tjänsten att vara inom The Rheology and Processing of Soft Matter Group (R. Kádár) inom Institutionen för industri- och materialvetenskap, avdelningen för tekniska material. Aktuella forskningsaktiviteter och intressen i gruppen är centrerade kring tre ämnen: (i) fält-filler-interaktioner i (nano)strukturerade mjukmaterialsystem, (ii) multifunktionella egenskaper i nanokompositer, (iii) avancerad reologisk karakterisering och reologisk metodutveckling.

Detta blir ett nära samarbete mellan två grupper som arbetar inom fiber Vinnova kompetenscentrum. Centret är ett forskningskonsortium mellan akademin (Chalmers tekniska högskola och KTH), näringsliv och offentliga organisationers partners. Visionen är ett hållbart samhälle där termoplastisk fossilbaserad plast ersätts av lignocellulosabaserade material.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Ett samarbete med Chalmers som också är ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH och Chalmers.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Meriterande 

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Det är meriterande om du har erfarenhet av bearbetning av polymerer och karakterisering av dessa
 • Det är meriterande om du också har erfarenhet av naturliga polymerer såsom cellulosa, lignin och hemicellulosa.
 • Kunskaper och färdigheter som är meriterande för anställningen
 • Vetenskaplig skicklighet
 • Pedagogisk förmåga
 • Förmåga att verka för att forskningsresultat kommer till nytta
 • Förmåga att informera om forskning och utvecklingsarbete
 • Erfarenhet av att utveckla och leda verksamhet och personal
 • Kunskap om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskild fokus på jämställdhet
 • Samarbetsförmåga
 • Självständighet

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista dagen för ansökningsperioden.

Ansökan ska innehålla: 

 1. CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 2. Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 3. Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång. 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (CentralEuropean Time/Central European Summer Time).

Om anställningen 

Anställningen gäller särskild visstidsanställning i 12 månader på KTH och 12 månader på Chalmers, med tillträde enligt överenskommelse. Det kommer vara ett gemensamt urval och samarbete mellan KTH och Chalmers vid val av kandidat. 

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2023-0314
Kontakt
 • Mikael Hedenqvist, mikaelhe@kth.se
Publicerat 2023-02-27
Sista ansökningsdag 2023-03-20

Tillbaka till lediga jobb