Skolan för elektroteknik och datavetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

Forskning i samarbete med läkare för patientdataanalys med hjälp av maskininlärning har stor påverkan på folkhälsan. Vårdgivare som läkare och sjuksköterskor måste fatta viktiga beslut baserat på observerade patientdata. Ofta är uppgifterna komplexa. Därför är vårt mål att använda maskininlärning för att hjälpa vårdgivare i deras beslut. Två exempel på vad som ingår i projektet:

1. Hur förutsäger och upptäcker man en infektion innan synliga symptom som feber? När infektioner startar börjar kroppsparametrar som andningsmönster, syrehalt, hjärtfrekvens, puls etc. att förändras. Kan vi sedan spåra kroppsparametrarna och förutsäga infektionsuppbyggnaden? Om vi kan, det så sparar det tid för medicinsk intervention långt innan synliga symptom.

2. Läkare har ofta svårt att välja en uppsättning läkemedel bland många alternativ som är tillgängliga för en patient. Medicinering förväntas vara sjukdomsspecifik såväl som personspecifik. Enskilda patienter kan svara olika på samma medicin, så valet av medicin bör anpassas efter allas behov och medicinska historia. Frågan är: hur AI kan hjälpa läkare att identifiera befintliga mediciner och/eller terapier som kan återanvändas för behandling av en sjukdom? I detta sammanhang arbetar vi med demenspatienter.

Postdoktorerna kommer att delat i forskningsprojektet som kommer att innebära ett direkt samarbeta med läkare vid Karolinska Institutet och Karolinska  sjukhuset. Dessutom kommer posdtoktorerna utveckla nya maskininlärningsmetoder för biovetenskaplig dataanalys, såsom genreglerande nätverk och metabolismnätverk. Detta kommer att ske i samarbete med SciLifeLab i Stockholm.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Doktorsexamen är med fördel inom elektroteknik, teknisk fysik, bioinformatik, datateknik, matematisk statistik, artificiell intelligens, dataanalys, biomedicinsk teknik eller närliggande områden.
 • Vetenskaplig skicklighet inom statistik, maskininlärning, djupa neurala nätverk, tidsserieanalys, topologisk dataanalys, glesa representationer av dat.
 • Undervisningsförmåga att hjälpa till i kurser på magister- och forskarnivå.
 • I projektet kommer vi att samarbeta med läkare och forskare inom livsvetenskaperna. Därför är det viktigt att ha förmåga att arbeta i tvärvetenskapliga miljöer.
 • Sverige är ett mycket jämställt land. Analys av patientdata kräver också medvetenhet om mångfalds- och jämställdhetsfrågor, med särskilt fokus på jämställdhet.
 • Vi förväntar oss en positiv inställning till och förmåga att arbeta i en interdisciplinär miljö.

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Goda kunskaper inom tillämpad matematik och programmering. 

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Kontaktuppgifter till fackliga representanter.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång. 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering.

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer J-2024-1517
Kontakt
 • Saikat Chatterjee, Universitetslektor, sach@kth.se
 • Anna Mård, HR-handläggare, rekrytering@eecs.kth.se
Publicerat 2024-05-30
Sista ansökningsdag 2024-07-04

Tillbaka till lediga jobb