Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad vid KTH

Arbetsuppgifter

Avdelningen för Väg- och banteknik i samarbete med KTHs Road2Science 3.0 Competence Center, erbjuder en postdoktoral forskartjänst inom det spännande området cirkulär ekonomi inom väginfrastruktur.

Hindrad av inlåsningsmekanismer i det rådande linjära "take-make-dispose"-systemet, fokuserar de nuvarande cirkulära ekonomistudierna inom vägteknik ofta bara på en viss typ av praktik, vilket leder till fragmentering ur ett systemperspektiv. Tidigare forskning har visat att marginella förändringar i den nuvarande praxisen för vägförvaltning endast leder till överföring av bördor, istället för att möjliggöra en cirkulär övergång. Därför kräver starten av transformationsprocessen systemtänkande och samarbete mellan intressenter.

För denna specifika postdoc-tjänst söker vi därför en kandidat som, i samarbete med forskare och industriella intressenter från vägsektorn, kan ta ett steg längre för att visa hur en möjlig anpassning mellan teknisk komplexitet och aktörskomplexitet kan främja övergången med lösningar på systemnivå. Du kommer att tillämpa multidisciplinär kunskap från systemteknik, förvaltningsvetenskap och vägteknik i tre fallstudier i Norge, Sverige och Nederländerna. Dessa fallstudier kommer att exemplifiera hur man skapar en gemensam vision för hållbarhet med aktivt deltagande av intressenter, och erbjuda en viktig aspekt av effektiv navigering mot hållbarhetsövergången inom vägsektorn, samtidigt som de adresserar lokala och globala system för väginfrastruktur. Genom att jämföra fallstudierna mellan länderna förväntas du dessutom hitta viktiga uptäckter  om påverkan av historisk nationell praxis och kultur vid implementeringen av cirkulär ekonomi inom vägsektorn.

Resultaten av din forskning förväntas: 

-   Ge viktigt stöd till enskilda intressenter samt lagstiftare för att förstå deras individuella bidrag till hur man systematiskt genomför förändringar som stödjer cirkulär ekonomi i väginfrastrukturen.

-   Driva forskningsområdet vägteknik framåt i en riktning där nya innovationer lättare kan implementeras och i större skala bidra till hållbarheten i väginfrastruktursystemet.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Möjlighet till nära samarbete med internationella forskare och industriella intressenter som kommer att stärka ditt professionella nätverk
 • Möjlighet och stöd att utveckla en unik expertis om komplexiteten i väginfrastruktursystemet och hur förändringar kan göras

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Forskningserfarenhet inom vägteknik med fokus på den cirkulära ekonomin bevisad genom en meritlista av högkvalitativa tidskriftspublikationer och konferenspresentationer.
 • Förmåga att uttrycka dig mycket väl på engelska, i tal och skrift, eftersom detta kommer att krävas i det dagliga arbetet.
 • Goda kunskaper i talad svenska då du kommer att interagera med intressenter från den svenska industrin.
 • Vetenskaplig skicklighet i ämnet enligt ovan.
 • Du arbetar självständigt med en stark förmåga att ta initiativ och driva projekt.
 • Vidare har du god samarbetsförmåga och pedagogisk förmåga.

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Erfarenhet av att utföra systematiska litteraturöversikter.
 • Kunskap och erfarenhet av användning av back-casting-metodik, deltagande simulering och V-modellimplementering.
 • Erfarenhet av att moderera workshops för intressenter.
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Kontaktuppgifter till fackliga representanter.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång. 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering.

Om anställningen är placerad i säkerhetsklass, krävs en godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) för att bli behörig. Information om tjänsten är placerad i säkerhetsklass ges i samband med rekryteringsprocessen.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer A-2024-1388
Kontakt
 • Nicole Kringos, niki.kringos@abe.kth.se
Publicerat 2024-06-17
Sista ansökningsdag 2024-06-26

Tillbaka till lediga jobb