KTH, Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Arbetsuppgifter

Syréns forskargrupp rekryterar en postdoktor inom utveckling av metoder för enzymdesign för selektiv biosyntes och funktionalisering av oligomerer och oligosackarider med applikationer inom finkemikalier, smak och doftämnen samt farma. Forskningen är finansierad av EUROSTARS programmet. Den framgångsrika kandidaten kommer att bidra till utvecklingen av beräkningsmetoder för proteindesign genom nära samspel med ledande industripartners i framkant av bioinformatik-baserad enzymengineering. Forskningen ska sedan presenteras vid internationella konferenser och i internationella fackgranskade tidskrifter.

Till postdoktorns arbetsuppgifter ingår:

 • Datorbaserad design av biokatalysatorer för selektiv generering av funktionaliserade oligomerer.
 • Utveckling av bioinformatiska metoder för att skräddarsy enzymer för applikationer inom applikationsområdena finkemikalier, smak och doftämnen samt farma, med oligomerer/ oligosackarider som byggstenar.
 • Forskning som utförs på detta område bedrivs vid låga TRL-nivåer, dvs under 4, vilket innebär att forskningen är av grundläggande karaktär.
 • Aktivt bidra till forskargruppens verksamhet, tex genom handledning av kandidat/master studenter på laboratoriet.

Vi erbjuder

 • En internationell arbetsplats.
 • Ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid.
 • Här får du kollegor med höga ambitioner i en öppen, nyfiken och dynamisk miljö.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen inom biokemi, teoretisk kemi, bioinformatik, grön kemi, eller motsvarande (eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen), och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång.
 • Den framgångsrika kandidaten ska kunna visa på goda kunskaper att formulera sig i skrift i avancerade publikationer samt kunna demonstrera goda kunskaper i engelska och muntlig presentationsteknik.
 • Vetenskaplig skicklighet med relevant doktorsexamen, dvs med erfarenhet av bioinformatik, beräkningskemi/molekylmodellering och biokemiska metoder applicerat på enzymer aktiva mot oligomerer/oligosackarider.
 • Vidare erfarenhet av lämpliga karakteriseringstekniker av polymera material och dess byggstenar, såsom SEM, FTIR, GC-MS, NMR, MALDI-TOF.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Meriterande

Förutom grundläggande kemi-, polymer- och biokemikunskaper räknas erfarenhet av tvärvetenskapligt arbete och kompetens inom biomaterial som en merit. Fördjupade kunskaper i molekylmodellering, bioinformatik, molekylär biologi, analytisk kemi, sackarider, karaktärisering av material samt masspektrometri och organisk kemi är vidare en fördel. Erfarenhet av laboratoriearbete är meriterande samt även:

 • Pedagogisk förmåga.
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet
 • Samarbetsförmåga.
 • Självständighet.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska innehålla följande dokument:

 • Curriculum vitae
 • Personligt brev (innehållande beskrivning av tidigare erfarenheter inom det vetenskapliga området och motivering till varför du har intresse av detta uppdrag, max 2 sidor)
 • Kontaktuppgifter till tre referenser

Tidsbegränsad anställning i upp till 2 år, med tillträde enligt överenskommelse.

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Jämställdhet, mångfald och avståndstagande från alla former av diskriminering är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2020-1195
Kontakt
 • Per-Olof Syrén, Assoc. Prof., per-olof.syren@biotech.kth.se
Publicerat 2020-07-06
Sista ansökningsdag 2020-09-30

Inapoi la locuri de munca vacante