Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för teknikvetenskap

Skolan för teknikvetenskap utövar ett brett utbud av forskning på den internationella nivå, från grundläggande discipliner som fysik och matematik, till maskinteknik med tillämpningar som flygteknik och fordonsteknik. Vi erbjuder även högskoleexamen i teknikfysik, fordonsteknik och "öppen entré" samt ett antal internationella mastersprogram. Den här positionen är vid Institutionen för tillämpad fysik.

Arbetsuppgifter

En ny modern riktning inom fotovoltaik är byggintegration, där funktionella komponenter blir en inbyggd del av byggmaterialet. Typiskt består ett "Building Integrated Photovoltaics" -system (BIPV) av integrerade PV-moduler i byggnadsstruktur, såsom taket eller fasaden. Detta koncept kan också utvidgas till fönster. Även om det inneboende fönstret genomskinlighet bör bibehållas kan även en partiell omvandling av solljuset till elektrisk energi generera betydande kraftmängder där stora ytor är inblandade.

I detta projekt kommer ”luminescent solar concentrators” baserade på nanokompositfilmer, laminerade på glas, att undersökas för detta ändamål. Kvantprickar av kisel kommer att betraktas som huvudfluoroforer med polymer av OSTE (off-stoichiometry thiol-ene). Arbetet kommer att bestå av nanopartikelsyntes, deras ytfunktionalisering, framställning av ett polymer / nanopartikelhybridmaterial, komponentmontering och dess karaktärisering. Nano-karakterisering och optiska mätanläggningar i vårt Albano Lab kommer att användas i stor utsträckning för att studera syntetiserade material och komponenter.

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång (med vissa undantag för särskilda skäl såsom perioder av sjuk- eller föräldraledighet, vänlige ange om sådant skäl föreligger i ditt CV).
  • Kandidaten ska ha tillräcklig kunskap om kemisk syntes och karaktäriseringstekniker för nanopartiklar, optiska fenomen i material och fotovoltaik komponenter. Erfarenhet av kiselytkemi, luminescerande solkoncentratorer och/eller polymerkemi är ett plus.
  • Sökanden måste visa bevisad förmåga att publicera i kända internationella tidskrifter. Han eller hon måste vara starkt motiverad, kunna arbeta självständigt eller tillsammans med lagmedlemmar. Projektledningskunskaper och goda kommunikationsförmåga är fördelar.

Meriterande

  • Vetenskaplig skicklighet
  • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse senast januari 2022
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2021-1272
Kontakt
  • Univ lektor Ilya Sychugov, 08 790 4167, ilyas@kth.se
Publicerat 2021-09-13
Sista ansökningsdag 2021-10-13

Tillbaka till lediga jobb