Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Projektbeskrivning

Forskarutbildningsämne: Teknik och Hälsa

Antagandet av datadrivna metoder inom sjukvården ger betydande möjligheter för effektivt utnyttjande av resurser, förbättrad planering och samordning av processer, förbättrad diagnostik och personanpassade vårdprocesser. 

Institutionen för biomedicinsk teknik och hälsosystem söker en doktorand för att arbeta med spännande projekt. Doktorandens mål är att genom datadrivna metoder utveckla en systemisk grund för sjukvårdsförbättring. Studenten kommer att ansvara för dataanalys och bygga ML, AI och NLP modeller och pipelines för dessa projekt. Studenten kommer att samarbeta med andra forskare, kliniker och praktiker inom vården.

Sökande bör inneha, eller vara på väg att få en magisterexamen i datavetenskap, statistik, matematik eller andra relevanta discipliner inom naturvetenskap och teknik. Erfarenhet av programmering, speciellt Python och Databaser är meriterande. Kandidaten bör ha en stark kritisk resonemangsförmåga, med en vilja att experimentera och utforska inom komplexa system, goda kunskaper i engelska i skrift och tal samt förmåga att arbeta självständigt och i team. Förmågan att samarbeta och kommunicera med intressenter och experter är viktig.

Handledning: Prof. Sebastiaan Meijer, Assoc. Prof. Adam Darwich och Assoc. Prof. Jayanth Raghothama föreslås handleda doktoranden. Beslut tas vid antagning

Vi erbjuder

Behörighet för antagning

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:

 • avlagt en examen på avancerad nivå, eller
 • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
 • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Föredragna kvalifikationer

 • Starka programmeringskunskaper i Python och andra relevanta språk (som R)
 • Bakgrund inom AI, maskininlärning, datavetenskap, statistik, gärna med fokus på både statistiska metoder och NLP
 • Intresse för och insikter inom den datadrivna hälsosektorn
 • Erfarenhet av visualisering och arbete med stora datamängder är en extra bonus
 • Stark problemlösningsförmåga och förmåga att arbeta i en högt tempo, tvärvetenskaplig forskningsmiljö
 • Utmärkt kommunikations- och samarbetsförmåga
 • Vi söker dig som är öppen, samarbetsvillig och kommunikativ. Du behöver kunna arbeta självständigt, aktivt bidra till problemlösning och att hjälpa projekt framåt

Utöver ovanstående  finns också ett obligatoriskt krav på engelska motsvarande Engelska B/6.

Urval

För att lyckas med dina doktorandstudier på KTH behöver du vara målinriktad och ihärdig i ditt arbete. Vid urval av de sökande bedöms förmågan att:

 • självständigt driva sitt arbete framåt,
 • kunna samarbeta med andra,
 • ha ett professionellt förhållningssätt och
 • analysera och arbeta med komplexa frågor.

Efter behörighetskraven kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper.

Målexamen: Doktorandexamen

Information om antagning och anställning 

Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En anställd doktorand kan i begränsad omfattning (högst 20 %) utföra vissa arbetsuppgifter inom t.ex. utbildning och administration. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Vid studier som ska avslutas med licentiatexamen får den sammanlagda anställningstiden inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under två år.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Doktorandsektionen (Tekniska högskolans studentkår)

Du hittar kontaktuppgifter till doktorandsektionen på sektionens webbsida.

Ansökan 

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska ha följande innehåll

 • CV med relevanta professionella erfarenheter och kunskaper.
 • Ansökningsbrev med en kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskarstudier, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. (Max 2 sidor)
 • Kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier och intyg på uppfyllda språkkrav (se ovan). Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumentet inte är utfärdade på ett av dessa språk. Kopior av original ska vidimeras 
 • Representativa publikationer eller tekniska rapporter. För längre dokument, bifoga gärna en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten.Tillhandahåll github, gitlab eller andra länkar.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering.

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2024-0748
Kontakt
 • Adam Darwich, darwich@kth.se
 • Jayanth Raghothama, jayanthr@kth.se
Publicerat 2024-05-02
Sista ansökningsdag 2024-06-15

Tillbaka till lediga jobb