Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Projektbeskrivning

Forskarutbildningsämne: Fiber- och Polymervetenskap

I vår forskningsgrupp fokuserar vi på organisk elektronik och solceller baserade på hållbara, biobaserade material. Med utgångspunkt från tunna elektriskt ledande papper använder vi spraytekniker för att utveckla funktionella, skalbara och industriellt relevanta tunnfilmsteknologier. Detta projekt syftar till att utveckla nya solceller tillverkade genom sprayning, där det är centralt att öka kunskapen avseende kopplingen mellan nanostruktur och process-funktionalitet (t.ex. fotovoltaisk effektivitet). Arbetet inkluderar design och utveckling av spraydeponeringstekniker som möjliggör cellulosabaserade solceller, inkluderande experiment vid synkrotronljusanläggningar, såsom MAX IV i Lund, eller vid synkrotroner i Tyskland, Europa och USA samt neutronspridning vid europeiska och internationella neutronkällor. Vi förväntar oss att den forskarstuderande kan resa utomlands för experimentellt arbete.

Handledning: Doktoranden föreslås handledas av Prof. Stephan V. Roth, Prof. Daniel Söderberg och Prof. Eva Malmström. Beslut tas vid antagning

Vi erbjuder

Behörighet för antagning

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:

  • avlagt en examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Projektspecifika krav:

  • Masterexamen i nanovetenskap, fysik, kemi, polymervetenskap eller motsvarande.
  • Intresse och förmåga att utföra fältarbete med hjälp av storskaliga karakteriseringsanläggningar

Utöver ovanstående  finns också ett obligatoriskt krav på engelska motsvarande Engelska B/6.

Urval

För att lyckas med dina doktorandstudier på KTH behöver du vara målinriktad och ihärdig i ditt arbete. Vid urval av de sökande bedöms förmågan att:

  • självständigt driva sitt arbete framåt,
  • kunna samarbeta med andra,
  • ha ett professionellt förhållningssätt
  • analysera och arbeta med komplexa frågor och
  • att tala och skriva på engelska eftersom det krävs i det dagliga arbetet. Den sökande bör ha dokumenterad förmåga att framföra resultat skriftligt och muntligt.

Andra meriterande urval:

  • Kunskap om organiska solceller, röntgenspridning, tunnfilmsteknik.
  • Kunskap om processtekniker, t.ex. spin-coating, slot-die coating, spraydeponering, samt halvledande polymerer

Efter behörighetskraven kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper.

Målexamen: Doktorsexamen

Information om antagning och anställning 

Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En anställd doktorand kan i begränsad omfattning (högst 20 %) utföra vissa arbetsuppgifter inom t.ex. utbildning och administration. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Vid studier som ska avslutas med licentiatexamen får den sammanlagda anställningstiden inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under två år.

Fackliga representanter

Kontaktuppgifter till fackliga representanter.

Doktorandsektionen (Tekniska högskolans studentkår)

Kontaktuppgifter till doktorandsektionen.

Ansökan 

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska ha följande innehåll

  • CV med relevanta professionella erfarenheter och kunskaper.
  • Ansökningsbrev med en kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskarstudier, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. (Max 2 sidor)
  • Kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier och intyg på uppfyllda språkkrav (se ovan). Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumentet inte är utfärdade på ett av dessa språk. Kopior av original ska vidimeras 
  • Representativa publikationer eller tekniska rapporter. För längre dokument, bifoga gärna en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering.

Om anställningen är placerad i säkerhetsklass, krävs en godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) för att bli behörig. Information om tjänsten är placerad i säkerhetsklass ges i samband med rekryteringsprocessen.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2024-1527
Kontakt
  • Stephan Volkher Roth, svroth@kth.se
Publicerat 2024-10-03
Sista ansökningsdag 2024-11-14
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb