Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för teknikvetenskap

Arbetsuppgifter

Forskargruppen i matematisk avbildning på institutionen för matematik utlyser en tvåårig postdoktortjänst baserad på ett anslag inom programmet för tillämpad matematik i stiftelsen för strategisk forskning.

Tjänsten är en del av ett större projekt inom medicinsk avbildning där det övergripande målet är att utveckla teori och algoritmer för bildrekonstruktion för röntgenbaserade bildgivande system med glest samplad och/eller mycket brusigt data. Kliniska mål är att utveckla metoder som tillåter klinisk relevanta bildrekonstruktioner utifrån data som samlats in med signifikant lägre exponering/datainsamlingstid, alternativt öka upplösningen given en fix exponering/datainsamlingstid. De avbildningsmodaliteter som ingår i projektet är 3D spiral/helical tomografi (CT), 4D SPECT/CT och PET/CT, C-arm 3D-CT och spektral-CT. Projektet involverar även tillämpningar på faskontrastavbilding (röntgen och elektronmikroskopi).

Arbetsuppgifterna berör forskning och utveckling av teori och algoritmer som nyttjar djupa neurala nät för bildrekonstruktion inom spektral-CT. Arbetet inkluderar även implementation som kan tillämpas på kliniska data från stroke eller onkologisk avbildning. En viktig aspekt är att ta fram djupa neurala nät för bildrekonstruktion som inkorporerar en explicit fysikmodell för hur data genereras i spektral-CT samt en statistisk karakterisering av bruset i data. En annan viktig aspekt är att hantera multikanal-data och -bilder, speciellt med tanke på den begränsade minnesmängd som GPU enheter har. Rekonstruktionsproblemet i spektral-CT är storskaligt och tillämpningarna är ofta tidskritiska, vilket medför att algoritmerna måste vara minneseffektiva och ha snabb exekveringstid. Prototyper kommer implementeras som mjukvarukomponenter i ODL (http://github.com/odlgroup/odl) med lämpligt ramverk som TensorFlow för djupinlärningen. ODL är ett Python-baserat mjukvaruramverk för numerisk funktionalanalys som forskargruppen i matematisk avbildning använder för prototypning.

En stor del av forskningen kommer bedrivas vid MedTechLabs (https://www.medtechlabs.se) och gruppen för medicinsk avbildning vid institutionen för Fysik på KTH. Gruppen leds av Prof. Mats Danielsson och har utvecklat nya foton-räknande detektorer for klinisk CT som i nuläget prövas i en klinisk miljö vid MedTechLabs.

Detta är en unik möjlighet att driva matematisk och algoritmisk forskning för att lösa utmaningar som uppkommer vid klinisk avbildning med foton-räknande spektral-CT. Som postdoktor kommer du ha tillgång till unika kliniska data från en av de första kliniska spektral-CT maskinerna. Du kommer även att kunna dra nytta av de starka forskningsmiljöerna på KTH inom de matematiska vetenskaperna och medicinsk bildfysik. Slutligen har du via MedTechLabs tillgång till klinisk expertis.

Kvalifikationer

Vi söker en kandidat som erhållit doktorsexamen i matematik, signalbehandling eller beräkningsvetenskaper, alternativt skall doktorsexamen vara planerad att erhållas innan startdatum för tjänsten. Sökande skall ha en stark bakgrund från maskininlärning eller signalbehandling, det senare helst inom ramen för tomografisk bildrekonstruktion. Erfarenhet från numerisk harmonisk analys och funktionalanalys och statistisk inlärning är meriterande. Sökande bör även ha erfarenhet från utveckling av beräkningsmjukvara, helst i Python och/eller C/C++ inom ramen för maskininlärning. Slutligen bör sökande vara starkt motiverad, ha förmåga att arbeta såväl självständigt som i samarbete med medlemmarna i forskargruppen.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

I ansökan ska följande dokument inkluderas:

  • CV
  • Personligt bre
  • Forskningsplan (2-3 sidor)
  • Kontaktuppgifter till 2-3 referenspersoner och/eller motsvarande stödjebrev som skickas via e-post till jobs@math.kth.se med S-2018-1829 i ärenderaden

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Övrigt

Jämställdhet, mångfald och avståndstagande från alla former av diskriminering är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om Behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 15 augusti 2019 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2018-1829
Kontakt
  • Ozan Öktem, +46 8 790 66 06, ozan@kth.se
Publicerat 2018-12-20
Sista ansökningsdag 2019-03-01

Tillbaka till lediga jobb