Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för teknikvetenskap

Arbetsuppgifter

I linje med KTHs mål om ett framtida hållbart samhälle riktar sig dessa insatser till det hållbara målet Clean and Affordable Energy, speciellt genom att möjliggöra omvandling av energisystemet. Fasomvandlingar är det mest effektiva sättet för att öka värmeöverföring och en utmaning för en ökad energieffektivitet är att designa ytstrukturer för kontrollerad värmeöverföring vid kokning. Kokning är av naturen ett fenomen på flera skalor: det startar med kärnbildning av bubblor på nanometerskala, fortsätter med tillväxt av bubblor på mikrometerskala, och inducerar flödesinstabiliteter på skalor upp till centimeter.

I detaljer syftar detta projekt till att utveckla numeriska verktyg för att kunna simulera värmeöverforing och fasomvandlingar i vätskor. Kanditatens uppgift kommer att vara att utveckla datormodeller för koknings och förångningsprocessen och som kan köras på modernare datorer parallellt på tusental processorer.

Postdoktoranden kommer att jobba i forskningscenter INTERFACE, som är en nyskapad multidisciplinär forskningsmiljö finansierad av Vetenskapsrådet, utvalt i hård konkurrens. Målet med INTERFACE är att skapa nästa generations verktyg för att modellera och förstå komplexa fenomen på flera skalor som förekommer vid gränsytor mellan vätska och fasta faser i suspensioner och geler av nano-fibriller. Vi vill även kunna förutsäga egenskaper hos flöden över hierarkiska ytor och dessutom designa nano-mönstrade beläggningar för att maximera värmeöverföring vid exempelvis kokning.

Vi erbjuder

  • Internationell arbetsplats.
  • Ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid.
  • Här får du kollegor med höga ambitioner i en öppen, nyfiken och dynamisk miljö.

Kvalifikationer

Sökanden ska ha avlagt doktorsexamen inom kemisk, mekanisk, process- eller energiteknik (eller motsvarande), helst med fokus på att använda CFD-verktyg för att förutsäga flöde och värmeöverföring. Doktorsexamen måste ha skett inom de senaste tre åren från ansökningsfristen (vissa undantag för särskilda skäl, till exempel sjukskrivning och föräldraledighet). Kandidaten ska ha en stark bakgrund på minst ett av följande områden: numerisk värmeöverföring, beräkningsvätskedynamik, simulering av termodynamik, förbränningssimuleringar eller turbulenssimuleringar.

Vi söker kandidater med stark forskningsbakgrund. Välutvecklade, analytiska och problemlösande färdigheter är ett krav såväl som att kunna ägna sig åt projektet och möta milstolpar. För den här rollen krävs en starkt motiverad person som kan arbeta självständigt och effektivt planera uppgifter. Kandidaten behöver kunna uttrycka sig väl på engelska både muntligt och skriftligt för att kunna presentera och publicera forskningsresultat. 
Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Meriterande

  • Vetenskaplig skicklighet.
  • Pedagogisk förmåga.
  • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet
  • Samarbetsförmåga.
  • Självständighet.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Ansökan ska innehålla följande:

  1. CV inklusive relevanta professionella erfarenheter och kunskaper. (max 2 sidor)
  2. Kopior av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumenten inte är utfärdade på ett av dessa språk. 
  3. Kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskning, om dina akademiska intressen och hur relaterar de till dina tidigare studier och framtida mål; max 2 sidor lång.
  4. Representativa publikationer eller tekniska rapporter: Dokument inte längre än 10 sidor vardera. För längre dokument (t.ex. avhandlingar), bifoga en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten.
  5. Två rekommendationsbrev eller Kontaktinformation till två referenspersoner. Vi förbehåller oss rätten att kontakta referenser endast för utvalda kandidater.

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Tidsbegränsad anställning till och med 2021-12-31.

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Jämställdhet, mångfald och avståndstagande från alla former av diskriminering är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Början av 2020
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2019-1971
Kontakt
  • Luca Brandt , luca@mech.kth.se
Publicerat 2019-11-11
Sista ansökningsdag 2019-11-23

Tillbaka till lediga jobb