Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Science for Life Laboratory (SciLifeLab, https://www.scilifelab.se/) är ett nationellt centrum för storskalig livsvetenskaplig forskning med en avancerad teknologisk infrastruktur. Vid SciLifeLab utförs multidisciplinär forskning baserad på DNA sekvensering, genexpressionanalys, proteomik, bioinformatik, biostatistik och systembiologi. Målsättningen är att göra det möjligt för svenska forskare att analysera gener, transkript och proteiner i olika organismer i avsikt att klarlägga molekylära mekanismer relaterade till hälsa och miljö. Exempel på tematiska forskningsområden som för närvarande bearbetas inom SciLifeLab är klinisk genomik/proteomik, cancergenomik och komplexa sjukdomars genomik samt ekologisk och miljörelaterad genomik.

Arbetsuppgifter

Professor Tuuli Lappalainens forskargrupp letar efter en forskare som kan leda och samordna projekt inom funktionell genomik, särskilt på den experimentella sidan med fokus på CRISPR och encelliga metoder samt transkriptomik. Ungefär hälften av arbetstiden kommer att ägnas åt ledning av forskningsprojekt som resulterar i publikationer och resterande tid kommer att ägnas åt samordning av laboratorieverksamhet, upprättande av nya protokoll och praxis, utbildning av personal och studenter, samt att hjälpa till med ansökningar om bidrag.

Då Dr. Lappalainen nyligen flyttade till KTH kommer personen som tillträder denna position att spela en viktig roll vid etableringen av det nya laboratoriet och arbeta nära PI för att utveckla en experimentell forskningsstrategi. Positionen erbjuder en möjlighet att utveckla en mycket oberoende roll. Dr. Lappalainen är chef för National Genomics Infrastructure vid SciLifeLab och associerad fakultetsmedlem vid New York Genome Center, personen som tillträder rollen kommer även att ha ett nära samarbete med dessa team.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid.
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö.
 • En möjlighet att ingå i en internationell forskargrupp i genomforskningens framkant.
 • En kreativ roll med hög grad av självständighet.
 • En möjlighet att utveckla färdigheter och CV för en framtida karriär som forskare eller som oberoende PI.
 • Tillfälle att besöka New York Genome Center för att lära sig deras arbetssätt och överföra dem till KTH-labbet.
 • Ett nära samarbete med genomik-plattformen på SciLifeLab samt andra plattformar och laboratorier på Campus Solna.
 • Arbete i Stockholm med närhet till naturen.

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen inom genomik eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. 
 • Forskningskompetens inom molekylärbiologiska metoder, inklusive vävnads- och cellodling och sekvensering med hög kapacitet.
 • Dokumenterad förmåga av driva framgångsrika forskningsprojekt.
 • Färdigheter och erfarenhet av studiedesign, produktion och företrädesvis även analys av storskaliga datamängder inom genomik.
 • Utmärkta kunskaper i engelska, både muntligt och skriftligt.

Meriterande 

 • Mer än två års erfarenhet inom akademi eller industrin efter doktorsexamen.
 • Erfarenhet av CRISPR och/eller encelliga metoder.
 • Erfarenhet av att utveckla och leda aktiviteter och personal.
 • Kunskap om mångfald och lika möjligheter, med särskilt fokus på jämställdhet.

Personliga egenskaper

För att trivas och lyckas i rollen är det viktigt att du har god samarbetsförmåga. Du är duktig på att organisera ditt arbete och har en hög grad av självständighet. Du har en väl utvecklad undervisningsförmåga. Du har pedagogisk förmåga och lätt för att informera om forsknings- och utvecklingsarbete inklusive utmärkta skriv- och kommunikationsförmåga. Förmåga att verka för att forskningsresultat kommer till nytta.

Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista dagen för ansökningsperioden.

Din ansökan måste innehålla ett CV med en lista över tidigare publikationer och en kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. Max 2 sidor lång.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (CentralEuropean Time/Central European Summer Time).

Om anställningen 

Anställningen gäller tidsbegränsat enligt avtal - i upp till 24 månader, med tillträde enligt överenskommelse.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Heltid, 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2021-1087
Kontakt
 • Tuuli Lappalainen, tuuli.lappalainen@scilifelab.se
Publicerat 2021-06-15
Sista ansökningsdag 2021-08-10

Tillbaka till lediga jobb