Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH) är en av KTH:s fem skolor och en stark konstellation för forskning och utbildning inom de bredare ämnesområdena hälsa, miljö, material och energi. Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa bedriver forskning och utbildning inom områden som rör flera globala samhällsutmaningar. Bland dem finns hållbar energi, hälsa och åldrande befolkningar, klimatförändringar, hållbar produktion och arbetsliv, livsmedelsproduktion och rent vatten.

Science for Life Laboratory (SciLifeLab, https://www.scilifelab.se/) är ett nationellt centrum för storskalig livsvetenskaplig forskning med en avancerad teknologisk infrastruktur. Vid SciLifeLab utförs multidisciplinär forskning baserad på DNA sekvensering, genexpressionanalys, proteomik, bioinformatik, biostatistik och systembiologi. Målsättningen är att göra det möjligt för svenska forskare att analysera gener, transkript och proteiner i olika organismer i avsikt att klarlägga molekylära mekanismer relaterade till hälsa och miljö. Exempel på tematiska forskningsområden som för närvarande bearbetas inom SciLifeLab är klinisk genomik/proteomik, cancergenomik och komplexa sjukdomars genomik samt ekologisk och miljörelaterad genomik.

Arbetsuppgifter

Professor Tuuli Lappalainens forskargrupp söker en postdoktor till projekt med fokus på funktionella effekter av genetiska varianter hos människor. Projekten kan vara helt inriktade på beräkning, eller ha både experimentella komponenter och beräkningskomponenter. Projektet eller projekten kan bygga på befintliga forskningsprojekt och datauppsättningar i labbet eller pågående samarbetsinsatser. Postdoktorn kan också föreslå och driva sina egna idéer som passar laboratoriets allmänna forskningsprogram (se https://tllab.org).

Dr. Lappalainen är chef för National Genomics Infrastructure of SciLifeLab och associerad fakultetsmedlem vid New York Genome Center, den person som tillträder tjänsten kommer att ha ett nära samarbete med dessa team.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö.
 • En möjlighet att forska i en internationell forskargrupp i genomikens framkant
 • En kreativ roll som kombinerar en hög grad av självständighet med nära mentorskap och interaktioner med kollegorna i labbet
 • Nära samarbete med Dr. Lappalainens labb vid New York Genome Center och med genomik-plattformen på SciLifeLab
 • En möjlighet att bedriva samarbets- och konsortieprojekt och utveckla en internationell forskarprofil

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, inom mänsklig genetik, funktionell genomik eller ett relaterat område. Doktorsexamen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång (med vissa undantag för särskilda skäl såsom perioder av sjuk- eller föräldraledighet, vänlige ange om sådant skäl föreligger i ditt CV).
 • Stark publikationshistorik.
 • Erfarenhet och skicklighet att analysera storskaliga geonomiska datamängder.

Meriterande

 • Vi ser gärna att du har forskningskompetens inom analys av mänskliga genetiska data och/eller funktionella genomdata, men kandidater med en annan bakgrund är också välkomna att ansöka
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet.

Personliga egenskaper

För att lyckas och trivas i rollen ser vi gärna att du har en dokumenterad god samarbetsförmåga och kan arbeta självständighet. Vidare är det viktigt att du har vetenskaplig skicklighet och pedagogisk förmåga.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Din ansökan ska innehålla ett CV med relevant yrkeserfarenhet och kunskap, samt en kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål (max 2 sidor långt).

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad Heltid, 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2021-1086
Kontakt
 • Tuuli Lappalainen,, tuuli.lappalainen@scilifelab.se
Publicerat 2021-06-15
Sista ansökningsdag 2021-08-10

Tillbaka till lediga jobb