KTH, Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad

Arbetsuppgifter

Avancerade digitala verktyg, så som maskininlärning och efterfrågestyrning för hybridenergisystem, kommer att spela en stor roll i övergången till lågenergibyggnader och decentraliserade förnybara energikällor i lokala energisamhällen (LEC). Du kommer att vara en del i en spännande forskargrupp och ett tvärvetenskapligt EU-projekt, med målet att utveckla och tillämpa maskininlärning och simuleringar för att optimera drift och utformning av framtidens energisystem för lokala samhällen, så som sammankoppling av den 5:e generationens fjärrvärmesystem med byggnadsuppvärmningssystem och kraftnät. Du kommer att utföra komplexa simuleringar av energisystem och integrera dem med maskininlärning, samt testa de utvecklade lösningarna i flera live-in-labs runt om i Europa. Arbetet kommer att utföras i nära samarbete med ett större antal industripartners, samt doktorander och andra forskare, för att uppfylla projektmålen. Dessutom ingår en viss del institutionstjänstgöring i tjänsten, så som undervisning, hjälpa doktorander, handleda examensarbeten etc, dock upp till maximalt 20% av tjänstens omfattning.

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
  • Möjlighet att träffa och samarbeta med industrinätverk och forskare på teknikens framkant både i Europa och utanför
  • Bli en del av en entusiastiskt grupp av unga forskare och ett spännande tvärvetenskapligt EU-projekt på forskningens och teknikens framkant

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, inom ett relevant område, så som maskinteknik, elektroteknik, energiteknik, reglerteknik, eller liknande och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång (med vissa undantag för särskilda skäl såsom perioder av sjuk- eller föräldraledighet, vänlige ange om sådant skäl föreligger i ditt CV).
  • Tidigare publikationer inom området, d.v.s. tillämpningar av maskininlärning inom fjärrvärme, byggnadsuppvärmning och/eller kraftnät.
  • God programmeringsförmåga samt förmåga att använda moderna ramverk för maskininlärning, så som Python, Tensorflow, scikit-learn, etc., för att utveckla tillämpningar av maskininlärning för energisystem.
  • Erfarenhet av att arbeta i energisimuleringsmiljöer, t.ex., Trnsys, Dymola, Modelica, etc.

Meriterande

  • Kunskaper och förmåga att använda digitala verktyg i teknikens framkant, så som databearbetning, för tillämpningar i byggnadsuppvärmning och/eller energisystem.
  • Erfarenhet att utveckla simuleringsverktyg för att integrera energimodellering med maskininlärning.
  • Kunskaper om kontroll av både fjärrvärme- och kraftnät.
  • Färdigheter i både Svenska och Engelska, i tal och skrift, är önskvärda eftersom båda språken används i det dagliga arbetet.
  • Erfarenhet av undervisning på universitetsnivå

Som person ser vi att du har en stor förmåga att samarbeta med såväl interna kollegor som med externa industripartners, att du har lätt för att arbeta oberoende samt har god medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet.
Vidare har du god analytisk förmåga och kan arbeta självständigt för att uppnå projektmålen.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation. Efter din anställning som postdoktor finns möjligheter till fortsatt tjänst som forskare.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-01-01 el enl ök
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer A-2021-1816
Kontakt
  • Annika Gram, prefekt, E-post: annika.gram@byv.kth.se
Publicerat 2021-10-21
Sista ansökningsdag 2021-11-15

Tillbaka till lediga jobb