Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Arbetsuppgifter

Flera års toppforskning vid KTH har lett till en unik och patenterad teknik för att producera hållbart mikrocellulosapulver som FineCell arbetar med att kommersialisera. Detta material har potential att minska och/eller ersätta användningen av fossilbaserade ingredienser i komposit-, kosmetika-, 3D-tryckoch byggindustrin.

Tjänsten är placerad vid institutionen för fiber- och polymerteknologi. Arbetet kommer att genomföras i nära samarbete med FineCell Sweden. Postdoktorn kommer att ingå i ett team drivet av visionen att möjliggöra en biobaserad och cirkulär framtid med hjälp av avancerade cellulosamaterial. På FineCell Sweden bygger allt arbete på förståelsen av vetenskap, och hur detta kan användas för att skapa verkliga fördelar för samhället när det kommersialiseras.

Vi kommer att utveckla återvinningsbara kompositer baserade på redan återvunnen plast i kombination med FineCells cellulosaprodukter. Målet med detta projekt är att designa och utveckla en återvinningsbar komposit baserad på återvunnen plast och FineCells cellulosa genom att adressera produktens uttjänta livslängd i början och validera en industriell lösning för komposit baserad på återvunnen plast.

Projektet “Design and development of recycled alternative alternative to fossil-based plastics – towards a sustainable industry” är finansierat av FORMAS A Swedish Research Council for Sustainable Development och FineCell Sweden AB.

 

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång (med vissa undantag för särskilda skäl såsom perioder av sjuk- eller föräldraledighet, vänlige ange om sådant skäl föreligger i ditt CV).
 • Den sökande ska ha avlagt doktorsexamen i material-, process- eller kemiteknik med fokus på polymermaterialbearbetning såsom extrudering.
 • Det är nödvändigt att ha erfarenhet av materialkarakterisering inklusive kemiska och mekaniska egenskaper.
 • Den sökande bör ha dokumenterad erfarenhet inom några av följande områden: extrudering, kompositutveckling, materialkarakterisering, karakterisering genom mikroskopi, utveckling av biobaserade produkter.
 • Den sökande måste ha välutvecklad kommunikationsförmåga, samt problemlösningsförmåga, och kompetens att söka lösningar utanför boxen.

Vi söker en resultatinriktad lagspelare som tar initiativ och kan bidra med sina egna idéer. Goda kunskaper i engelska i tal och skrift är nödvändiga för att publicera och presentera forskningsresultat.

Meriterande

Det är meriterande med erfarenhet av fiberkemi (naturlig och syntetisk). Kunskaper i svenska är en fördel i det dagliga arbetet.

Vi föredrar också att du har vetenskaplig skicklighet och pedagogisk förmåga. Du är medveten om  mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet. Du har god samarbetsförmåga och arbetar självständigt.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla:

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet, publikationer och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning på ämnet, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål, max 2 sidor lång.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år. En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2021-2468
Kontakt
 • Monica Ek, 087908104
Publicerat 2021-12-20
Sista ansökningsdag 2022-01-24
Logga in och sök jobbet

Tillbaka till lediga jobb