Bakgrund

KTH:s ambition är att vara ett ledande, dynamiskt, internationellt och nyskapande universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid. KTH:s fem campus i Stockholmsregionen samlar över 13 000 heltidsstudenter, över 1 700 doktorander och ungefär 3 600 heltidsanställda. Tillsammans med näringsliv och samhälle arbetar KTH för hållbara lösningar på några av mänsklighetens största utmaningar.

I KTH:s utvecklingsplan 2018-2023 beskrivs organisationens mål för de närmaste åren. Fyra områden har identifierats som kräver extra fokus: digitalisering, hållbarhet, internationalisering och jämställdhet. I utvecklingsplanen beskrivs också KTH:s ambition som arbetsgivare: ”KTH ska erbjuda en utmärkt arbetsmiljö och därigenom vara en attraktiv arbetsgivare. Alla anställda ska ha möjlighet att utvecklas och växa. Respekt och öppenhet för olika uppgifter och kulturer bidrar till givande samarbeten.”

Rektor, tillsammans med sin ställföreträdare (prorektor), förväntas kunna samla KTH kring en gemensam väg framåt, i en allt mer konkurrensutsatt och krävande omvärld, såväl inom forskning, utbildning, samverkan som finansieringsmöjligheter.

Här kan du läsa mer om KTH. Mer fakta om organisationen finns i Årsredovisningen 2021.

Tjänstebeskrivning/Uppdraget

Rektor ska ha en ställföreträdare (prorektor) som tjänstgör i rektors ställe när han eller hon inte är i tjänst. Ställföreträdaren ersätter även i övrigt rektor i den utsträckning som rektor bestämmer.
Rektor är myndighetschef och har det övergripande ansvaret för hela universitetet och dess verksamhet och rapporterar till universitetsstyrelsen. Rektor är KTH:s främsta representant nationellt och internationellt. Kärnverksamheten utbildning och forskning är organiserad i fem skolor. Skolorna leds avskolchefer som är underställda rektor, KTH:s organisation | KTH.

Rektors ställföreträdare ska utses av styrelsen (10 §, HF). Vid KTH gäller att rektors ställföreträdare utses för en period om högst sex år. Prorektor får utses på nytt högst två gånger om vardera högst tre år (KTH: s arbetsordning punkt 12.2.). Uppdraget som prorektor omfattar 80-100 % av en heltidsanställning.

Här finner du mer information om rektors och prorektors uppdrag: KTH:s arbetsordning, Rektor och ledning | KTH Intranät.

Arbetsuppgifter

Bland prorektors arbetsuppgifter, i nära samarbete med rektor, vill vi särskilt framhålla:

  • Vidareutveckla KTH:s förutsättningar att bedriva forskning, innovation, utbildning och samverkan av högsta internationella kvalitet.
  • Förstärka KTH som en ledande aktör i samhällsutvecklingen och särskilt för ökad hållbarhet.
  • Säkerställa en god studie- och arbetsmiljö för lärosätets personal och studenter samt stärka KTH:s arbete med frågor som rör jämställdhet, mångfald och lika villkor.
  • Leda utvecklingen av framtidens utbildning.
  • Främja ökat samarbete och dialog mellan fakultet, studenter, linjeorganisation och verksamhetsstöd.
  • Säkerställa att KTH har ett långsiktigt och hållbart finansieringssystem och ett effektivt verksamhetsstöd.
  • Tydliggöra förankrings- och beslutsprocesser.

Här finner du mer information om rektors och prorektors arbetsuppgifter.

Behörighet

Behörig att vara rektor eller ställföreträdare för rektor är den som uppfyller behörighetskraven för anställning som professor eller lektor (HF kap 2 § 11). KTH är en svensk myndighet och lyder under den svenska språklagen.

Kvalifikationer

Prorektor är vid behov rektors ställföreträdare och ska därför uppfylla de kvalifikationer som ingick i anställningsprofilen vid rekryteringen av rektor. Vidare ser universitetsstyrelsen gärna att prorektor har en kompletterande roll till rektor samt andra erfarenheter som bidrar till att tillsammans med rektor utgöra ett framgångsrikt team. Prioritering mellan krav och meriterande kvalifikationer är därför annorlunda för prorektorsuppdraget.

Krav

  • Uppfyller behörighetskrav för anställning som professor.
  • Är en väletablerad forskare inom teknik/naturvetenskap och har god pedagogisk- och handledarkompetens på flera utbildningsnivåer.
  • Har god kännedom om KTH:s verksamhet.
  • Har egen erfarenhet av internationellt akademiskt arbete.
  • Är en god ledare med förmåga att kommunicera och omsätta visioner i handling.
  • Har mycket god förmåga att uttrycka sig på svenska och engelska i tal och skrift.

Meriterande

  • Har framgångsrikt initierat och lett förändringsprocesser och förstår behovet av både kontinuitet och förändring.
  • Har erfarenhet av studentinflytande, personalsamverkan och kollegiala processer.
  • Har visat god samarbetsförmåga särskilt med lärosäten, näringsliv och samhällsaktörer.
  • Har god förståelse för statlig verksamhet och styrning.
  • Har visat integritet och prioriteringsförmåga.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

I denna rekrytering samarbetar KTH med Michaël Berglund AB. För frågor kring anställningen samt ansökan kontakta ansvariga konsulter på Michaël Berglund: Ewa Olszewski 0733-688 477, ewa.olszewski@michaelberglund.se samt Jacob Severin, 073- 777 68 05, jacob.severin@michaelberglund.se.

Välkommen med din ansökan.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 80-100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer VP-2022-0417
Kontakt
  • Ewa Ewa Olszewski, rekryteringskonsult MB, 0733-688477,ewa.olszewski@michaelberglund.se
  • Jacob Severin, rekryteringskonsult MB, 073-7776805,jacob.severin@michaelberglund.se. 
Publicerat 2022-08-30
Sista ansökningsdag 2022-09-20

Tillbaka till lediga jobb